latinica  ћирилица
11/07/2015 |  18:38 | Autor: Večernje novosti

Hrana za dušu utiče i na fizičko zdravlje

Šetnja u prirodi, posmatranje umjetničkih dijela ili bilo koja druga aktivnost koja u nama stvara ushićenje i druge pozitivne emocije, vodi ka zdravijem i dužem životu, tvrdi psiholog.

Gledanje prelijepog zalaska sunca, slušanje omiljene ploče, gubljenje u svijetu čarobne knjige ne poboljšava samo mentalno, već i fizičko zdravlje.

Naučnici sa Univerziteta u Berkliju sproveli su eksperiment u kom je učestvovalo 200 mladih odraslih ljudi. Ispitanici su dobili zadatak da ocene koliko su svakog dana osjetili pozitivnih emocija, poput ljubavi, radosti, ispunjenosti, ushićenja, saosjećajnosti. Uzorci pljuvačke sa obraza uzeti istog dana pokazali su da što je više doživljenih pozitivnih emocija, to je niži nivo interleukina 6, proteina koji može izazvati autoimune bolesti i depresiju.

Koautor studije, psiholog Dačer Keltner zato savjetuje da u svakodnevni život unesemo dašak ljepote. Šetnja u prirodi, posmatranje umjetničkih djela ili bilo koja druga aktivnost koja u nama stvara ushićenje i druge pozitivne emocije, vodi ka zdravijem i dužem životu, tvrdi psiholog.