latinica  ћирилица
10/07/2015 |  13:46 | Autor: SRNA

Svaka deseta osoba dijabetičar

Svaka deseta osoba u svijetu boluje od dijabetesa, a pretpostavlja se da je ista situacija i u Republici Srpskoj, izjavila je pomoćnik ministra zdravlja za javno zdravstvo Amela Lolić.
Dijabetes - Foto: flickr.com
DijabetesFoto: flickr.com

Napominjući da je to veliki broj, Lolićeva je istakla da se, nažalost, ne očekuje smanjenje, jer sve procjene govore da će biti čak i pozitivno, ako se održi ovaj nivo.

Ipak, nadležne institucije u Srpskoj nizom projekata rade na prevenciji dijebetesa, te su rezultati već vidljivi kod djece do pet godina, gdje je uočen prepolovljen broj preuhranjene djece nakon preduzimanja zdravstveno promotivnih i vaspitnih aktivnosti.

Lolićeva je podsjetila da Institut za javno zdravstvo Srpske provodi dobro koncipiran projekat "Vrtići - prijatelji zdrave ishrane", te da se politikom unapređenja zdravlja stanovništva do 2020. godine akcenat stavlja na važnost multisektorskog rada.

Koordinatorka za kontrolu šećerne bolesti u RS Snježana Popović Pejčić izjavila je da je dijebetes oboljenje koja poprima karakteristike pandemije i koje nosi velike socio-ekonomske probleme kompletnog društva.

Naglasila je da su glavni uzroci dijabetesa tipa dva gojaznost, nedostatak fizičke aktivnosti, stres, ali da se na ove faktore može preventivno djelovati promjenom stila života, zdravom ishranom, fizičkom aktivnošću.

"Zabrinjavajuća je činjenica da se dijabetes tipa dva, od kojeg uglavnom obolijevaju stariji od 40 godina, sve češće javlja i kod djece i adolescenata zbog neadekvatne ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti", rekla je Pejčićeva uoči održavanja okruglog stola o prevenciji i ranom otkrivanju dijebetesa.

Pedijatar endokrinolog Klinike za dječije bolesti Univerzitetske bolnice KC Banjaluka Gordana Bukara Radujković smatra da majke već u toku trudnoće moraju biti upoznate o pravilnoj ishrani, te dodala da je dobra prevencija dojenje najmanje četiri do šest mjeseci, redovno vakcinisanje, korektna upotreba antibiotika, ali i stalna kontrola u okviru sistematskih pregleda u vrtićima i školama.