latinica  ћирилица
10/07/2015 |  13:45 | Autor: Agencije

Kućni lijekovi protiv opekotina od sunca

Јednostavno rečeno – opekotine od sunca su grozne! Srećom, u svakoj kuhinji se nalaze određeni proizvodi koji vam mogu pomoći da ublažite bol na “izgorjeloj” koži.
Opekotine od sunca (foto: lepotaizdravlje.com) -
Opekotine od sunca (foto: lepotaizdravlje.com)

Soda bikarbona

Za velike opekotine, na nogama ili leđima, u kadu naspite pola šolje sode bikarbone i polu-hladnu vodu te se izležavajte u dobijenom rastvoru desetak minuta. Ako su opekotine zahvatile “manje“ područje, kao što su ramena ili ruke, pomiješajte sodu bikarbonu i hladnu vodu te dobijenu smjesu nanesite na opekotine.

Paradajz

Ako ste skloni opekotinama, uvijek držite nešto paradajza u frižideru (antiokidansi koji se u njemu nalaze će spriječiti i površinske infekcije). Kad god vam je potrebno da ublažite crvenilo izazvano suncem, dobro izgnječite (ili izmiksajte štapnim mikserom) hladan paradajz te ga nanesite na opekotinu.

Јogurt

Najjednostavniji recept kojim ćete smanjiti crvenilo na licu je maska za lice koja se sastoji od pola šolje ovsene kaše (možete i sami samljeti ovsene pahuljice) i šolje jogurta. Dobijenu masku držite na licu petnaestak minuta, a nakon toga isperite hladnom vodom.

Krastavac

Najnovija vijest: krastavac nije samo dobar za natečene oči – on pruža i olakšanje kod opekotina od sunca poticanjem cirkulacije i prirodnim obnavljanjem vlage u koži. Isijecite hladan krastavac i stavite ga na bolno mjesto.

Čaj od kamilice

Ubacite par vrećica čaja od kamilice u vrelu vodu (ako želite da proces zacjeljenja opekotina bude još brži, dodajte i par kapi ulja od lavande), ocijedite vodu te vrećice stavite u frižider na pola sata. Hladne vrećice stavite na bolno mjesto i držite ih pet minuta. Ponavljajte proces par puta.

Aloe vera

Ukrasne biljke ne moraju biti samo elegantni dodatak vašem domu. Sok iz svježe aloje je učinkovitiji za opekotine od sunca od onog kojeg možete naći u apotekama. Ohladite cijeli list, skinite površinski sloj te list direktno nanesite na opekotinu.

Kajsija

Kao da svrab kože nije dovoljan, njeno ljuštenje je još jedan ozbiljan problem koji nastaje usljed opekotina od sunca. Srećom, maska za lice od kajsija i meda može pomoći u oba slučaja, ako se drži na licu petnaest minuta. Da biste je napravili, potopite tri do pet kajsija u vrelu vodu (kako bi se smekšale), zatim ih zgnječite, dodajte kašiku meda i dobro izmiješajte.