latinica  ћирилица
09/07/2015 |  14:46 | Autor: Agencije

Stvari Marije Kiri radioaktivne još 1.500 godina?!

Svi koji žele da bezbjedno pregledaju zabilješke nobelovke Marije Kiri moraće da sačekaju 1.500 godina - što je vremenski rok nakon kog će sveske, predmeti i odjeća prestati da budu radioaktivni!
Marija i Pjer Kiri(foto:Elementarijum) -
Marija i Pjer Kiri(foto:Elementarijum)

Pisanje o životu Marije Kiri koja je zajedno sa svojim mužom Pjerom otkrila polonijum i radijum, može biti pravi izazov.

Njene bilježnice, odjeća, namještaj i sve što postoji u njenom pariskom domu je - radioaktivno.

Svi koji žele da vide zapise moraju da potpišu kako preuzimaju odgovornost za eventualne posljedice.

Nakon toga, u Francuskoj nacionalnoj biblioteci dobiće pristup zabilješkama, koje su zatvorene u posebnoj bezbjednosnoj kutiji zbog radioaktivnosti.

Porodica Kiri dugo nije znala ništa o opasnosti od radioaktivnog materijala. Istraživanjem su pokušali da otkriju koje su supstance radioaktivne i zbog čega.

Dobar dio njih, poput uranijuma, plutonijuma i torija nalazio se u kućnoj laboratoriji i svijetlio je po noći.

Marija Kiri nosila je "svjetleće predmete" u svom džepu. Ona i njen muž koristili su samo standardnu laboratorijsku odjeću.

Ona je umrla u 66. godini života 1934. godine od posljedica aplastične anemije koja je uzrokovana istraživanjima radioaktivnosti.

Njenu kuću su do 1978. godine koristili Institut nuklearne fizike Univerziteta u Parizu i Kiri fondacija.

Stan je bio pod stalnim nadzorom, a nakon nekog vremena vlasti su shvatile da je potencijalno opasan, nakon što je u njegovoj blizini porasla stopa oboljelih od karcinoma.

Laboratorija i zgrada dekontaminirani su 1991, a godinu dana nakon toga omogućen je pristup materijalima i bilješkama, koji su uklonjeni iz kuće.