latinica  ћирилица
08/07/2015 |  11:03 | Autor: TANЈUG

SZO nespremna da se nosi sa epidemijama

Svjetska zdravstvena organizacija je nespremna da se bavi krizom kao što je epidemija ebole, što traži temeljne promjene, podržane većim sredstvima, upozorili su epidemiolozi.
Epidemija - Foto: AP
EpidemijaFoto: AP

Više od 11.000 ljudi umrlo je od veoma zarazne ebole, u posljednjih 18 mjeseci, najviše u zapadno afričkim zemljama Sijera Leoneu, Liberiji i Gvineji, gdje ta bolest nastavlja, da uzima danak.

U kritičnom izvještaju panela nezavisnih stručnjaka UN, naglašava se da je proglašenje vanrednog stanja u svijetu zbog ugroženosti zdravlja 8. avgusta 2014. godine bilo presporo, jer je prošlo pet mjeseci od izbijanja ebole.

"To je reaktivan a ne proaktivan pristup hitnim slučjevima i propušteno je da se djeluje na osnovu upozorenja iskusnog osoblja na terenu", navodi se u izvještaju.

U prvim mjesecima krize, genralna direktorka SZO Margareta Čan i više osoblje nije se pokazalo kao hrabro i nezavisno u odlučivanju, pa je bilo potrebno da se time bave vlade pogođenih zemalja, piše u izvještaju.

Panel je takođe kritikovao početno angažovanje SZO u lokalnim zajednicama, u pogledu toga šta je moglo da se učini na smanjenju širenja ebole, kao i zbog toga što osoblje nije pružalo autoratativne informacije o tome šta se dešava.

Tako, u Gvineji, zajednice još uvijek nisu uvjerene u svoju odgovornost, što nisu oglašavale kontakte sa zaraženim pacijentima i osigurale da žrtve budu bezbjedno sahranjene, što je dovelo do toga da je virus teško eliminisati.

Stručnjaci su uvjereni da se moraju učiniti temeljne promjene, posebno u smislu liderstva i donošenja odluka, što treba učiniti još u ovom mandatu, zaključeno je u izvještaju.