latinica  ћирилица
07/07/2015 |  18:36 | Autor: Dnevnik.hr

Otkrivene tajne najvećih svjetskih bogataša

Koje su ključne razlike između onih koji samo uspješno rade svoj posao i onih koji su uspjeli postati bogati?

"Pretpostavljam dragi čitaocu da te zanima kako možeš postati bogat" - Ovako počinju "Tajne najvećih svjetskih bogataša" koje je otkrio Sem Vilkin, nakon pomnog višegodišnjeg proučavanja najbogatijih ljudi svijeta.

Vilkin, 41-godišnji teoretičar ekonomije, radi kao konsultant u firmi Oksford Analitika koja pruža savjetodavne usluge za vlade u više od 50 država.

Na svijetu je 1.826 milijardera koji čine jedan odsto populacije. Vilkin je godinama proučavao djelovanje i poslovne poteze super bogatih i tvrdi da je otkrio tajne kako su došli do svojih bogatstava.

Kako neko može postati milijarder? Dobra je vijest, kaže Vilkin - sve lakše, prije svega zbog rasta finansijskog sektora i nastajanja novih tržišta. Ove je godine na Forbsovu listu ušlo već novih 290 bogataša.

Iako je važno više faktora za sticanje bogatstva, Vilkin smatra da su ključna dva - uništavanje konkurencije i ulaganje tuđeg novca a ne svog. Najbolji sektori danas za stvaranje novca su farmaceutska industrija i tehnologija, ali ovaj stručnjak ima još jedan savjet - pokrenite posao tamo gdje niko drugi ne želi raditi.

- Najbolje mjesto za posao je u stvari ono najgore - kaže i dodaje kako je najbolji primjer Roman Abramovič koji je pokrenuo posao u komunističkoj Rusiji. Do 2004. Moskva je imala više milijardera od Njujorka, a danas ih najviše ima u ekonomijama zemalja s najvećim ekonomskim rastom - Kini, Meksiku, Brazilu i Indiji.

Ali da bi neko postao bogat i još bogatiji nije dovoljno samo znati šta treba raditi već veliku ulogu ima i karakter.

- Najveći bogataši su nemilosrdni, imaju takmičarski duh. Moraš biti spreman učiniti šta god treba da bi bio pobjednik, da bi bio najbolji i ne obazirati se previše na one koje ćeš "pregaziti" na tom putu - zaključuje Vilkin.

Kako postati bogat?

- Prvo izaberite mjesto gdje bi mogli preuzeti monopol na tržištu - tako je meksički milijarder, Karlos Slim, koji je od 2010. do 2013. bio najbogatiji čovjek na svijetu, preuzeo kontrolu nad kompletnim telekomunikacijama u Meksiku.

- Širite posao što je brže moguće - Amazonu je tako uspjelo privući investitore koji su doslovno "ulijevali" novac u kompaniju.

- Najgore mjesto za pokretanje posla je u stvari najbolje - lakše je dominirati na tržištima koja se tek razvijaju i gdje je konkurencija manja.

- Preuzmite rizik i investirajte tuđa sredstava - uradite sve što možete da privučete investitore i onda se kockajte njihovim novcem. Bolje nego svojim.

- Da biste se obogatili morate imati svoju firmu i biti većinski vlasnik.

- Uspostavite svoju poslovnu mrežu - telekom mreže i špediterske firme stvorile su brojne milijardere.