latinica  ћирилица
07/07/2015 |  17:46 | Autor: 24sata.hr

Pazite da dijete ne dehidrira: Dajte mu vodu, ne sokove

Djeca tečnost dobijaju i u supama te mlijeku pa ih ne morate prisiljavati da stalno piju. Bebe koje još sisaju dobijaju sve što trebaju, ali im ipak ponudite i malo vode.

Dolaskom ljeta potrebno je piti više tečnosti. Međutim, tu nastaju problemi jer ima djece koja odbijaju piti vodu. Šta učiniti u tim situacijama? Ako beba ne želi vodu, ali jede kašice ne morate se bojati.

- U pravilu, i gušće i rjeđe kašice imaju tekućinu tako da je hidracija zadovoljena. Dojenčadima možete ponuditi vodu, pogotovo kad je velika vrućina.  Oni vrlo često ne žele ništa osim majčinog mlijeka koje im je dovoljno. Dok dojite, dijete dobija sve što treba, ali nije pogrešno ponuditi i njima vodu - kaže pedijatar Alemka Јaklin Kekez.

Djeca imaju urođen osjećaj žeđi. Važno je nuditi im vodu, a svako dijete će popiti kad i koliko je žedno pa nema straha od dehidracije. Pedijatar napominje da se u tečnost ubrajaju i supe i mlijeko čega roditelji ponekad nisu svjesni.

Nemojte umjesto vode nuditi čajeve i sokove jer njih djeca piju radi okusa, a ne radi žeđi. Ljeti su češće i enteroviroze koje prate mučnina, temperatura, proljev i povraćanje. Tada treba paziti da ne dehidriraju.

- Što su manja, djeca su sklonija dehidraciji. Osim tečnosti gube i elektrolite pa im treba dati i oralnu rehidracijsku so, bilo u prašku koji se otopi u vodi ili kao gotov napitak – kaže pedijatar.