latinica  ћирилица
07/07/2015 |  13:50 | Autor: Agencije

Otkrivena misterija najpoznatije fotografije ikada (VIDEO)

Godinama se spekulisalo o tome gdje je uslikana pozadina najpoznatije fotografije na svijetu koja već 15 godina služi kao pozadina operativnog sistema "Windows XP", a tek nedavno je konačno otkrivena sada već čuvena lokacija
Mikrosoft podloga (Foto: Microsoft) -
Mikrosoft podloga (Foto: Microsoft)

Iako se pretpostavljalo da je na fotografiji brdo u Irskoj ili Francuskoj, ili novozelandski pejzaž, u pitanju je ipak zeleno brdo poznatije pod imenom Blis, koje se nalazi u Kaliforniji, a ovu informaciju je nedavno otkrila kompanija "Microsoft" na "YouTube".

Na snimku američki fotograf i autor čuvene fotografije Čak O'Rier objašnjava da ju je uslikao 1996. godine kada se vozio prema kući svoje prijateljice u okrugu Napa, na sjeveru San Franciska. U jednom trenutku tokom vožnje ugledao je fantastičan pejzaž i odlučio da zaustavi automobil kako bi ga ovjekovječio, ne sluteći da će upravo to postati najpoznatija fotografija ikada.

- Trava je bila savršena i sunce je sijalo. Na nebu nije bilo nijednog oblačka, ali dok sam parkirao i postavio fotoaparat, oblaci su se pojavili. Napravio sam četiri snimka i to je bilo to - objašnjava fotograf koji je dugo radio za časopis “National Geographic”.

Pet godina kasnije, ustupio je autorska prava na fotografiju "Microsoft", a da nije znao šta će oni s njom učiniti. O'Rier se danas sa osmijehom prisjeća svih priča koje je čuo povodom svoje pozadine i u šali kaže “nije ni Francuska, ni Irska, već blizu moje kuće".

Cjelokupnu priču o najpoznatijoj fotografiji na svijetu možete vidjeti u već spomenutom video snimku kompanije "Microsoft".