latinica  ћирилица
06/07/2015 |  21:11 | Autor: Index.hr

Novi zakon u Ilinoisu: Psi pomažu djeci tokom svjedočenja

Labrador Mičel pomaže djeci u slučajevima koji uključuju fizičko i seksualno zlostavljanje. On leži kraj njih tokom stresnih intervjua.
Labrador - Foto: ilustracija
LabradorFoto: ilustracija

Mičel definitivno nije obični labrador.

Labrador Mičel ima tek dvije godine, a uskoro bi mogao postati novi član sudova u saveznoj državi Ilinois, pored advokata, sudija i ostalih službenika.

Kako? On već sarađuje s Tužilaštvom u Lejk Kauntiju, tako što pomaže djeci u slučajevima koji uključuju fizičko i seksualno zlostavljanje. A ako novi zakon prođe, Mičelova ulogu će se proširiti, tako što će on smjeti biti i u sudnici, kada će maloljetnici ili razvojno onemogućeni odrasli ljudi svjedočiti.

Trenutna Mičelova uloga je biti uz iste te ljude tokom intervjua, što može biti posebno stresno za djecu. Cilj je da se žrtvama čitav taj proces što više olakša, a prisutnost profesionalno treniranog psa, nesumnjivo može pomoći, posebno djeci.

A ako se pitate šta Mičel tačno radi, stiže odgovor.

- On doslovno samo leži tokom cijelog intervjua, uglavnom u blizini ili na nogama ispitanika. Ali, žrtve ga često vole maziti, ponekad i tokom cijelog intervjua. Čim počne intervju, Mičela sa uzicom predamo djetetu, što je vrlo simbolično, jer tako svako dijete dobije osjećaj kao da ima kontrolu, koju nije imao prije, s obzirom da je tu kod nas - otkrio je jedan od istražioca.

Ako zakon prođe, Ilinois će biti treća država s takvim zakonom. Prva sudnica koja je to dozvolila, bila je ona u Sijetlu, u saveznoj državi Vašington, davne 2004. godine.