latinica  ћирилица
06/07/2015 |  14:37 | Autor: Agencije

Pamplona- Počeo San Fermin, najluđa proslava na svijetu

U gradu Pamploni na sjeveru Španije danas je počela tradicionalna proslava San Fermina, zaštitnika regije Navare, poznata u svijetu po opasnoj trci s bikovima.

Hiljadi ljudi u bijelim majicama i hlačama okupile su se danas na glavnom trgu Pamplone gdje je u podne ispaljena raketa u znak početka najluđe proslave u Španiji koja će bez prekida trajati sedam dana.

- Živio San Fermin! - uzviknuo je gradonačelnik Pamplone Hoseba Asiron nakon čega je masa podigla u vazduh crvene marame uz gromoglasni povik "Živio!".

Crno vino se točilo i prskalo na sve strane pretvarajući bijele majice u ljubičaste na trgu pretijesnom za sve okupljene, gdje je temperatura bila veća i od 40 stepeni Celzijusovih.

Sutra ujutro počeće prva trka s bikovima koja je ranijih godina odnijela četiri ljudska života, posljednji put 2009. godine.

Trčanje ispred bikova traje oko dva i po minuta. Nekada su tim istim gradskim ulicama čobani vodili bikove u arenu u kojoj se održavala korida. U tim borbama obično je pobjeđivao toreador, a bik završavao na tanjirima lokalnog stanovništva.

Vremenom su građani počeli da učestvuju u vođenju bikova, simbolično ih tjerajući novinama, a kada su se tome pridružili i stranci običaj je prerastao u najpoznatiju špansku feštu koju je ovjekovječio američki nobelovac Ernest Hemingvej u svom romanu "Sunce se ponovo rađa".

Prije 11 godina dogodila se najdramatičnija proslava kada su bikovi povrijedili 16 osoba.