latinica  ћирилица
05/07/2015 |  12:52 | Autor: RTS

Za ljeto bez zdravstvenih problema

Svako godišnje doba ima svoje zamke za ljudsko zdravlje. Na primjer u januaru i februaru najviše posla imaju ortopedi, a u julu i avgustu urolozi i dermatolozi. Međutim tokom cijele godine kuca se na vrata ljekara opšte prakse.

Sa smjenom godišnjih doba smenjuju se i dijagnoze u našem zdravstvenom kartonu. Zimi nam najviše muke zadaju respiratorne infekcije i povrede, a ljeti alergije i opekotine.

„Vrlo česte pojave ljeti, za razliku od zime, su i ujedi insekata, prije svega, komaraca, ali ima i dosta pacijenata koji se javljaju zbog ujeda krpelja. Ljetnji problem su i povrede kože u vidu ogrebotina, oguljotina, posekotina, jer ljudi idu bosi, dosta borave napolju“, kaže doktorka Mirjana Miladinović iz Doma zdravlja „Palilula“.

Međutim na prehlade nismo imuni ni zimi ni ljeti.

„Za zimu je karakteristično da prehlade traju od sedam do deset dana, praćene su visokom temperaturom i vrlo često se komplikuju zapaljenjima, na primjer sinusa, bronhija pluća. Za razliku od njih, ljetnje prehlade zahvataju respiratorne organe, blaže su i temperature, ako se i jave, su niže, kraće traju. Kod ljetnjih prehlada zahvaćen je i probavni sistem“, objasnila je doktorka Miladinović.

Kada pomislimo na urinarne infekcije, prva asocijacija nam je ljeto i plivanje. To je zabluda, jer su urinarne infekcije češće zimi.

„Tada se veći broj pacijenata obraća za pomoć, ali ljeti nisu pošteđeni oni koji su imali urinarne infekcije i plivači. Osobe koje ljeto provedu na moru i oni koji plivaju u rijekama i jezerima su sklonije ukoliko se ne pridržavaju savjeta. A glavni savjet je promjena kostima nakon plivanja, ne koristiti vlažne kostime, povećati unos tečnosti, izbjegavanje odlaganja mokrenja“, savjetuje doktor Aleksandar Јanjić iz Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije.

Za ljeto bez zdravstvenih tegoba savjeti ljekara su brojni: od higijene ruku i tijela preko uzimanja tečnosti do izbjegavanja vrućina i naglog prelaska iz hladnog u toplo.