latinica  ћирилица
03/07/2015 |  16:38 | Autor: SRNA

Brčkom nedostaju ljekari specijalisti

Brčansko zdravstvo suočava se s ozbiljnim problemom -nedostatkom ljekara specijalista koji je u nekim odjeljenjima u Bolnici sve evidentniji, izjavio je direktor Bolnice Dušan Stokić.

Do prošle godine, kada je 14 mladih ljekara iz Brčkog upućeno na specijalizacije u kliničke centre u zemlji i inostranstvu, nije vođena adekvatna politika usavršavanja u zdravstvu distrikta. Da bi se valjano organizovao posao u svim odjeljenjima, bilo bi dobro da imamo veći broj zaposlenih, posebno ljekara specijalista, rekao je Stokić.

On je ukazao i na problem nepovoljne starosne strukture zaposlenih u brčanskom zdravstvu, što je potkrijepio primjerom Јavne zdravstvene ustanove Brčko u kojoj je prosjek starosti radnika 50 godina, a ljekara specijalista od 55 do 60 godina.

- Da bi se odjeljenje održalo kako treba, u njemu treba da radi nekoliko generacija visokostručnih kadrova - kako onih srednje generacije, tako i onih koji su pri kraju radnog vijeka, kako bi se prenosila dragocjena iskustva. To bi se moglo postići samo ukoliko bismo iz ključnih odjeljenja svakih četiri-pet godina upućivali po jednog ljekara na specijalizaciju - napomenuo je Stokić.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge građana u brčanskoj Vladi Anđa Nikolić upoznala je novinare da je raspisan konkurs za tri specijalizacije – interna, porodična medicina i oralna hirurgija, kao i da će do kraja godine biti raspisan konkurs za još nekoliko sapcijalizacija.

Ona je istakla da će se voditi računa da se na specijalizaciju upućuju ljekari u onim oblastima u kojima je deficit najizraženiji, a to su, kako je navela, porodična i urgentna medicina.