latinica  ћирилица
03/07/2015 |  12:13 | Autor: RTRS

Vanzemaljci liče na ljude

Vanzemaljci liče na ljude, jer je princip "konvergentne evolucije" jednak za sve - tvrdi naučnik sa Kembridža Sajmon Konvej Moris.
Vanzemaljac (ilustracija) - Foto: ilustracija
Vanzemaljac (ilustracija)Foto: ilustracija

Vodeći evolucioni biolog vjeruje da su se vanzemaljci, koji liče na ljude, razvili bar na jednoj od mnogih planeta koji imaju karakteristike Zemlje.

Moris objašnjava da "konvergentna evoucija" znači da različite vrste, nezavisno jedne od druge, razvijaju slična obilježja.

- Realna je mogućnost da su stvari koje smatramo najvažnijim, kao što su kognitivna sofisticiranost, veliki mozgovi, inteligencija...takođe konvergentni - smatra Moris.

Kako prenosi "Indipendent", prema tom principu slično izgleda i biljni i životinjski svijet na drugim planetima.

Naravno, to ne znači da svaka planeta koja je poput Zemlje ima život, a kamoli humanoide. Ali, ako se priča o sofisticiranoj biljci - ona će izgledati kao cvijet.

- Ako želite da letite postoji tek nekoliko načina na koje se to može. Ako želite da ronite - takođe postoji tek nekoliko načina na koje se to može, bez obzira da li ste Zemljanin ili vanzemaljc - kaže Moris.

- Ako želite toplokrvnost, kao kod ptica i sisavaca, postoji tek nekoliko načina na koje se to može ostvariti - objašnjava Moris.

- Čitava priča o vanzemaljcima, potraga za solarnim planetama, misije na Mars - sve se to kreće tako velikom brzinom da možemo biti prilično sigurni da će sve dosadašnje ideje biti otvorene za reviziju idućih godina - kaže on.

Moris smatra da se vanzemaljci, možda, kriju, kao što je govorio Artur Klark (poznati pisac naučno-fantastičnih romana), ili da, kao što neki drugi vjeruju, mi živimo u virtuelnom svijetu.

- Vjerujem da su ljudi tek počeli da "grebu" po površini stvarnosti - zaključuje Moris.