latinica  ћирилица
02/07/2015 |  11:39 | Autor: RTL

Kuba prva u svijetu eliminisala prenos HIV-a i sifilisa s majke na dijete

Direktorka SZO Margaret Čen ovaj izuzetan uspjeh nazvala je jednim od najvećih dostignuća u javnom zdravstvu. Nada se da će i druge zemlje uskoro biti u istoj poziciji.

Svjetska zdravstvena organizacija u utorak je saopštila da je Kuba prva zemlja u svijetu koja je uspješno eliminisala prenos HIV-a i sifilisa s majke na dijete.

U saopštenju SZO navodi se da je međunarodno predstavništvo koje je u martu na Kubu poslala ta organizacija i Panamerička zdravstvena organizacija, utvrdilo da je Kuba ispunila sve kriterijume za ovu ocjenu.

2014. samo je dvoje djece u toj zemlji rođeno s HIV-om, a petero sa sifilisom, navodi se u saopštenju.

Direktorica SZO Margaret Čen ovaj izuzetan uspjeh nazvala je jednim od najvećih dostignuća u javnome zdravstvu. Nada se da će i druge zemlje uskoro biti u istoj poziciji.

- Kuba je uspješno pokazala da je univerzalni zdravstveni pristup ključan za uspjeh, čak i kada su u pitanju izazovi poput HIV-a - navodi se u saopštenju direktorke Panameričke zdravstvene organizacije.

Ova organizacija i SZO omogućili su kubanskim ženama rani pristup prenatalnoj brizi, u sklopu kojeg se testiraju na HIV i sifilis, a majke koje su pozitivne na jednu od dviju spolno prenosivih bolesti pravovremeno se liječe.

Svake godine u svijetu zatrudni oko 1,4 miliona žena zaraženih HIV-om. Ukoliko se ne liječe, šanse da virus tokom trudnoće, porođaja ili dojenja prenesu na dijete iznose između 15 i 45 odsto.

Rizik se smanjuje na oko jedan odsto ukoliko se majci i djetetu istovremeno daju antiretroviralni lijekovi. Zahvaljujući ranom otkrivanju i liječenju trudnice mogu izbjeći komplikacije kada je o njihovim bebama riječ.