latinica  ћирилица
02/07/2015 |  09:24 | Autor: Jutarnji list

Ljudi koji imaju 50 godina otkrili za čim žale

Životno iskustvo i praktična mudrost u pedesetim imaju svoj vrhunac. I dalje vitalni i samopouzdani, a ujedno i puni iskustva u svim segmentima - pedesetogodišnjaci su najbolji učitelji kada je u pitanju dobar savjet kako dvadesete i tridesete učiniti još boljima.

Za istraživanje koje je proveo Hafington Post pedesetogodišnjaci su otkrili šta bi voljeli da im je neko rekao kad su imali 25 godina. Šta tada nisu znali, a sada je očigledno.

1. Izborite se za sebe

Budite svoj najbolji zastupnik. Borite se za svoja prava i bez straha izražavajte i argumentovano branite svoje mišljenje.

2. Birajte svoje bitke

Ne gubite vrijeme na nepotrebne poslove i nevažne ljude. Odredite životne prioritete i ne odustajte od svojih snova i ciljeva.

3. Štedite novac

Ne trošite novac na nepotrebne stvari i štedite gdje god možete. Penzija vam se možda čini dalekom, ali je zapravo bliže nego što mislite.

4. Putujte više

U dvadesetima, prije nego što zasnujete porodicu i zaglibite u kredite - putujte, jednoglasno odgovaraju pedesetogodišnjaci. Putujte kad i gdje god možete.

5. Smanjite dugove

Izbjegavajte život i kupovinu na rate jer je to, za velik broj ljudi, jedan od prvih koraka prema finansijskom bankrotu i debelom minusu iz kojeg ćete se teško izvući.

6. Koristite kremu za sunčanje

Možda vam se čini smiješno, međutim uz toliko prisutnu količinu štetnih UV zračenja - zaštitna krema bi trebala biti obavezna, naravno ukoliko želite zadržati zdravu kožu i mladolik izgled.

7. Dobro razmislite prije sudbonosnog "da"

Velik broj ispitanika konstatovao je kako im je žao jer su prebrzo ušli u brak i izgubili svojevrsnu slobodu. Dobro razmislite o svojim postupcima i supružniku s kojim biste voljeli dočekati starost.

8. Usporite malo

Ugasite društvene mreže, zastanite s traganjem za savršenom karijerom. Prolongirajte malo studij i još jednom ispitajte čime biste se željeli baviti.

9. Obratite pažnju na učenje tokom čitavog života

Učite novi jezik, upišite kurs kreativnog izražavanja, posjećujte zanimljiva predavanja i svaku priliku koristite za učenje i sticanje novih vještina

10. Pazite na zdravlje

O zdravlju u starosti treba početi misliti već u ranim dvadesetim. Stil života, način prehrane i vježbanje - glavni su preduslovi zdravog života u trećoj životnoj dobi.