latinica  ћирилица
01/07/2015 |  14:22 | Autor: SRNA

Zdravstveni radnici u Srpskoj obavezni prijavljivati nasilje

Zdravstveni radnici u Republici Srpskoj zakonski su obavezni da prijave svaki oblik rodno zasnovanog nasilja, što ne znači odavanje privatnosti pacijenata, izjavila je pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Amela Lolić.
Prezentacija - Foto: SRNA
PrezentacijaFoto: SRNA

Lolićeva je navela da tu obavezu propisuje Krivični zakon Republike Srpske i Zakon o zaštiti od nasilja u porodici, objasnivši da se tajna otkriva u opštem interesu koji je važniji od interesa čuvanja tajne.

Ona je dodala da su zdravstveni radnici često prvi sa kojima žrtve nasilja ostvaruju kontakt, ali da ranija istraživanja pokazuju da svega 6,8 odsto žena prepoznaju zdravstvene službe kao mjesto gdje se mogu obratiti za pomoć.

- Imamo porast broja prijavljivanja, ali ne zato što je više nasilja, nego što se razvija svijest o potrebi prijavljivanja - rekla je Lolićeva u Banjaluci, gdje je prisustvovala prezentaciji Resursnog paketa za odgovor pružaoca zdravstvenih usluga u Republici Srpskoj u slučaju rodno zasnovanog nasilja.

Ona je navela da je u narednom periodu predviđeno da zdravstvene ustanove izrade protokole koji bi zdravstvenim radnicima olakšali postupanje u takvoj situaciji, kao i da omoguće forenzičke preglede radi pribavljanja dokaza.

Predstavnik Populacijskog fonda UN za BiH Doina Bologa izjavila je da je raprostranjenost rodno zasnovanog nasilja prvi put u BiH istražena 2012. godine i da je tada utvrđeno da najmanje jedna od tri žene doživi bar jednu vrstu nasilja bar jednom u životu.

- Ova brojka je prosjek i na međunarodnom nivou - rekla je Bologa i dodala da rodno zasnovano nasilje ima veliki uticaj ne samo na žrtvu, nego i na sljedeću generaciju.

Ona je rekla da zdravstveni sistem nije dovoljno obučen da se nosi sa ovakvim vrstama nasilja, ali da je upravo cilj Populacijskog fonda da pripremi zdravstveni sistem za to.

- Učinićemo najviše što možemo da Resursni paket postane resurs za sistematsko osposobljavanje zdravstvenih radnika i on je tek jedan od modula većeg treninga zdravstvenih radnika - istakla je Bologa i navela da njegova primjena počinje ove godine i trajaće dok sve zainteresovane strane ne budu obučene.