latinica  ћирилица
30/06/2015 |  11:52 | Autor: SRNA

Cipras razmatra novi prijedlog Јunkera

Grčki premijer Aleksis Cipras razmatra najnoviji prijedlog Evropske komisije o isplati pomoći Atini, izvijestio je danas grčki dnevni list "Katimerini"
Grčki premijer Aleksis Cipras - Foto: AP
Grčki premijer Aleksis CiprasFoto: AP

"Premijerova kancelarija obavijestila je Brisel da trenutno procjenjuje jučerašnji novi prijedlog predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Јunkera, koji obuhvata pomoć u vezi s dugom u oktobru i promjene koje se odnose na Grke s malim primanjima", piše list, koji nije precizirao izvor.

U posljednju ponudu Evropske komisije uvršten je prijedlog Grčke da PDV za hotele bude 13 odsto, a ne 23 odsto, kako je bilo prethodno predviđeno.

U slučaju pozitivnog odgovora iz Atine, ministri finansija evrozone mogli bi da usvoje saopštenje u kojem bi rekli da će obećanje iz 2012. godine o produžavanju roka za otplatu zajma, smanjenju kamata i produžavanju moratorijuma na otplatu kamata na zajmove koje je uzela Grčka biti realizovano u oktobru.

Rojtersovi izvori navode da je ponuda uslovljena slanjem pisma na vrijeme iz Atine Јunkeru, predsjedniku evrogrupe Јerenu Dijselblomu, njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Fransoa Olandu, kako bi oni imali vremena da organizuju vanredan sastanak evrogrupe.

Grčkoj danas ističe rok da plati 1,6 milijardi evra duga Međunarodnom monetarnom fondu.