latinica  ћирилица
30/06/2015 |  11:49 | Autor: SRNA

Špirić: Federacija koči reformski put BiH

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nikola Špirić izrazio je danas razočaranje zbog činjenice da ovaj dom nije prihvatio njegov prijedlog da se na današnjoj sjednici raspravlja o usaglašenoj reformskoj agendi i akcionom planu u vezi sa evropskim putem BiH.

- To je pitanje krucijalno za sve građane BiH i smatram da je trebalo dati malo vremena Savjetu ministara BiH da pripremi taj materijal. Nažalost ova tačka nije dobila podršku poslanika iz Feracije BiH, pa se pitam kuda to želi da ide Federacija, rekao je Špirić novinarima u Sarajevu.

On je izrazio bojazan da će ovu godinu u BiH "pojesti komarci", s obzirom da je predsjedavajući Savjeta ministara BiH najavio donošenje 65 zakona, a za pola godine parlament BiH još nije usvojio nijedan zakon.

Prema njegovim riječima, trenutno nema spremnosti da se govori o usaglašenoj reformskoj agendi, a da i ima "onda to ne bi bilo na zatvorenoj sjednici Savjeta ministara BiH".

- Јavnost mora da bude informisana o tome, kategoričan je Špirić.

On smatra da se "ćutanjem ne može prevariti Brisel", već da treba voditi ozbiljan dijalog sa EU.

Govoreći o uvođenju diferencirane stope PDV-a, on je ocijenio da, kada god se te ideje pojave, riječ je o politikanstvu s obzirom na to da takve ideje traže "ozbiljnu matematiku".