latinica  ћирилица
30/06/2015 |  11:41 | Autor: SRNA

Ljajić: Uskoro spisak hotela u kojima važe vaučeri

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić očekuje da će se do danas, kada ističe rok, prijaviti oko 120 hotela i ugostiteljskih objekata koji su spremni da prime vaučere za odmor domaćih turista, a u okviru promocije destinacija u zemlji.
Rasim Ljajić - Foto: RTRS
Rasim LjajićFoto: RTRS

Najviše se prijavilo ugostitelja iz centralne Srbije, a najmanje iz Vojvodine, rekao je Ljajić za medije povodom Dana Dunava i podsjetio da je država obezbijedila novac za subvencionisano ljetovanje uz vaučere od po 5.000 dinara po osobi.

Vaučer važi za one koji se opredijele da ljetuju u domaćim kapacitetima čime će uštedjeti 5.000 dinara, odnosno konačni račun im se umanjuje za iznos vaučera.

Ljajić je istakao da će uskoro biti objavljena lista hotela i turističkih objekata gdje građani Srbije mogu da koriste vaučere, podsjetivši da je Vlada obezbijedila sredstava za 100.000 ljudi u okviru akcije "Moja Srbija", čiji je cilj da se predstavi bogatstvo turističke ponude.

Vaučeri, podsjeća Ljajić, ne mogu da se koriste u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu. Do sada se za tu akciju Vlade prijavilo 90 ugostitelja.

Govoreći povodom Dana Dunava o putnoj infrasturkuri i potrebnim izmjenama, kazao je da je u donjem dijelu Dunava potrebno izgraditi više pristaništa i pumpi i da bi mogla uz manja ulaganja da se nađu rješenja i izgrade pristaništa koja bi ispunjavala osnovne uslove.

Ljajić je rekao da bi trebalo da se rekonstruišu ili dovrše pristaništa u Smederevu, Golupcu, Velikom Gradištu, Viminacijumu i Kladovu.

Govoreći o kampanji "Moja Srbija" - da građani dio odmora provedu u zemlji, Ljajić je rekao da će biti nastavljena i da će se za nedjelju dana splavariti na rijeci Uvac.

On je rekao da cilj kampanje nije da nekome zabrani da ljetuje u inostranstvu, odnosno da nekog odvrati od ljetovanja na moru, nego da predstavi mogućnosti ljetovanja u Srbija i da olakša onima koji imaju malo novca da ljetuju i odmore se u zemlji.

Razgledanje Golubačke tvrđave sagrađene sredinom 14. vijeka, više puta rušene, obnavljane i dograđivane kao granično utvrđenje između Srbije, Ugarske i
Turske moguće je i sada, bez obzira na rekonstrukciju koja je u toku i koja će biti završena 2016. godine. Trenutno se pravi novi tunel jer put sada ide kroz tvrđavu ka Kladovu, a je cilj da se ta građevina zaštiti.

Krstarenje brodom od Beograda do Tekije, kroz Đerdapsku klisuru, traje devet časova, a uz noćenje u hotelu sa četiri zvjezdice u Kladovu i povratak za Beograd busom, dvodnevni aranžman košta 135 evra po osobi.

Moguće je i krstarenje od par sati od Golupca do Tekije.