latinica  ћирилица
30/06/2015 |  11:35 | Autor: SRNA

Zajednička sjednica vlada Mađarske i Srbije

Ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter izjavio je da odluka Mađarske da podigne zid na granici sa Srbijom "nije uperena" protiv Srbije i njenih građana, već protiv ilegalne migracije, i naglasio da će se ova tema naći na zajedničkoj sjednici dvije vlade sutra u Budimpešti.
Budimpešta (arhiv) -
Budimpešta (arhiv)

"Državna granica mora da bude zaštićena. Mađarska ne želi da zatvori granične prelaze. Građani Srbije sa važećim dokumentima i ubuduće su dobrodošli u Mađarsku", rekao je Pinter.

On je najavio da će za nekoliko sedmica ponovo biti otvoren granični prelaz Roške - Horgoš, dok bi do 2017. godine trebalo da budu otvorena još tri nova granična prelaza između Mađarske i Srbije, prenose beogradski mediji.

Pinter je ukazao da Mađarska nije suspendovala takozvanu Dablinsku regulativu, kojom je omogućeno emigrantima da zatraže azil u prvoj zemlji EU u koju dođu, već da je tražila privremenu suspenziju dokumenta dok ne proširi prihvatne kapacitete.

"Mađarska i Srbija postale su žrtve geopolitičke situacije jer glavna ruta ilegalne emigracije vodi preko zapadnog Balkana. Ilegalna emigracija nije nacionalni, nego evropski i svjetski problem", upozorio je Pinter i naglasio da nema otvorenih pitanja između Srbije i Mađarske.

Komentarišući sutrašnju zajedničku sjednicu vlada Mađarske i Srbije Budimpešti, Pinter je rekao da na dnevnom redu biti mogućnosti ekonomske saradnje, uključujući infrastrukturne projekte - rekonstrukciju pruge Beograd - Budimpešta, otvaranje novih graničnih prelaza, povezivanje električne mreže i gasovoda.

"U ovom trenutku ne možemo da zaobiđemo razgovor o ilegalnoj emigraciji. Zajednička sjednica vlada biće dobra prilika da se o tome govori veoma otvoreno", naveo je Pinter, dodajući da bi tom prilikom mogli biti potpisano nekoliko dokumenata koji se tiču kulturne i obrazovne saradnje.

Delegaciju Vlade Srbije predstavljaće premijer Aleksandar Vučić, potpredsjednik Vlade Ivica Dačić i 10 ministara, dok će Vlada Mađarske biti u punom sastavu sa premijerom Viktorom Orbanom na čelu.