latinica  ћирилица
30/06/2015 |  11:28 | Autor: TANЈUG

Pismo Vlade Srbije MMF-u: U julu počinje rješavanje viška zaposlenih

Vlada će u julu početi da sprovodi programe za rješavanje viška zaposlenih, a prijedlog zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru bi trebalo da usvoji vlada, stoji u vladinom Pismu o namjerama upućenom MMF-u.
Vlada Srbije - Foto: TANЈUG
Vlada SrbijeFoto: TANЈUG

"U julu 2015. počećemo da sprovodimo ciljane programe za rješavanje viška zaposlenih, a sve kako bismo postigli uštedu u godišnjoj masi zarada jednaku uštedi ostvarenoj smanjenjem broja zaposlenih u konsolidovanom sektoru države za pet procenata", piše u dokumentu koji je objavljen na sajtu Vlade Srbije.

U Pismu se navodi da će vlada tokom ove godine nastaviti da primjenjuje pravilo po kome se na svakih pet oslobođenih radnih mjesta može uposliti jedna osoba.

Nacrt zakona o platama koji će utvrditi princip jednake zarade za istu vrstu poslova u svim sektorima trebalo bi da stupi na snagu u septembru.

"Svakom zaposlenom u konsolidovanom setoru države će biti dodijeljen "hipotetički" platni razred unutar novog sistema zarada, a rok i modaliteti za prelazak na nov sistem biće određeni tokom 2015. godine", navodi se u Pismu o namjerama.