latinica  ћирилица
30/06/2015 |  11:19 | Autor: Index.hr

Grčka obara rekorde: Ovo će biti najveći državni bankrot u istoriji

Ako Grčka bankrotira na cjelokupni iznos duga, biće to najveći bankrot jedne države u istoriji.

Ovo nije prvi put da je Grčka na rubu bankrota. Kako piše CNN Money, Grčka je već jednom oborila rekord, kada je u tehničkom bankrotu 2012. godine restrukturirala dug od 138 milijardi dolara.

Tada su joj u pomoć priskočile zemlje evrozone, što se ovog puta neće dogoditi.

Grčka je u petak prekinula pregovore s evropskim povjerenicima, nakon što nije postignut značajan pomak u dogovoru o planu otplate duga i ekonomskim reformama. Grčka će 5. jula na referendumu odlučivati o posljednjem prijedlogu Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Bankrot Grčke iz 2012. godine zasjenio je Argentinu, koja je 2001. bankrotirala s dugom od 95 milijardi dolara. Iako postoje određene sličnosti između dvije zemlje, stručnjaci upozoravaju da bi situacija u Grčkoj mogla biti mnogo teža, piše CNN Money.

Grčka neće odmah završiti u bankrotu nakon što propusti uplatu MMF-u u iznosu od 1,6 milijardi evra koja dospijeva danas. MMF u pravilu zemljama daje rok od mjesec dana nakon propuštene uplate, prije nego što službeno objavi bankrot dužnika.

Šta god da se dogodi u Grčkoj, proces oporavka biće vrlo dug. Argentina je već deceniju i po u bankrotu, a problem je to što Grčka ima daleko manju ekonomiju, a veći dug.

Iako bi bankrot Grčke mogao biti najveći u istoriji kada su u pitanju države, američka banka Lehman Brothers je 2008. godine bankrotirala sa 600 milijardi dolara duga. Iznos Grčkog duga je manji, pa neće imati toliki uticaj na globalni financijski sistem, ali će imati veliki negativan uticaj na stanovništvo.

Ovo su neki od najgorih bankrota od 2000 godine:

1. Grčka - 138 milijardi dolara, mart 2012. Usprkos tehničkom bankrotu, Grčka se izvukla zahvaljujući pomoći zemalja evrozone.

2. Argentina - 95 milijardi dolara, novembar 2001. Argentinska valuta dugo je bila izjednačena s američkim dolarom, što se pokazalo pogubnim za ekonomiju zemlje. Slično kao i u Grčkoj, bankrot je započeo zatvaranjem banaka. Privreda je u samo godinu dana pala na trećinu prijašnjeg obima. U tehničkom bankrotu završili su 2014. godine kad su propustili uplatu međunarodnim kreditorima.

3. Јamajka - 7, 9 milijardi dolara, februar 2010. Pretjerana državna potrošnja koja je trajala godinama i visoka inflacija gurnuli su Јamajku u bankrot prije pet godina. U to vrijeme 40 odsto državnog budžeta odlazilo je na otplatu duga. Privreda, koja  zavisi od turizma, uzdrmana je 2008. godine nakon izbijanja krize u SAD.

4. Ekvador - 3,2 milijarde dolara, decembar 2008. Ekvadorska vlada jednostavno je prestala plaćati dugove međunarodnim kreditorima tvrdeći da je dug "nemoralan". Iako su mogli otplaćivati dug, namjerno su obustavili plaćanja prema povjeriocima.