latinica  ћирилица
30/06/2015 |  11:10 | Autor: SRNA

Zeman: Agresor je onaj ko napadne neku zemlju prije Amerike

Češki predsjednik Miloš Zeman smatra da je Vašington izgubio sposobnost da realno procjenjuje međunarodnu situaciju te da je američka administracija načinila niz velikih grešaka.
Miloš Zeman  (Foto: radio.cz) -
Miloš Zeman (Foto: radio.cz)

On posebno kritikuje napore SAD da američki model političkog sistema prošire u svijetu.

- To je besmisleno. Pokušaj da se vlastiti politički sistem izveze u zemlju sa drugačijom kulturom i tradicijom može se završiti samo time da se u slučaju neuspjeha ta zemlja pretvori u vašeg neprijatelja, a u slučaju uspjeha - izazvaćete njen raspad - upozorava Zeman.

Češki predsjednik navodi da je od jednog građanina čuo vrlo zanimljivu definiciju agresora. Ona glasi: "Agresor je onaj ko prije Amerike napadne neku zemlju".

On ukazuje da su SAD pogriješile u Iraku, kada su tvrdile da Sadam Husein ima oružje za masovno uništenje.

Greška je napravljena i u planovima bombardovanja sirijskih vladinih snaga, jer je Vašington "naivno vjerovao" da se protiv sirijskih vlasti bore "demokratske snage".

- To je bilo prije nego što su se Amerikanci udostojili da primijete da se tamo bori Al Kaida, protiv koje se i sami tuku u Avganistanu - navodi Zeman za "Parlamentarni list".

Zeman smatra da Amerikancima "nedostaje sposobnost samoanalize" i pohvaljuje predsjednika SAD Baraka Obamu što je poslije pedeset godina ukinuo sankcije protiv Kube.

Prema njegovim riječima, inteligencija politike mjeri se dužinom vremenskog intervala koji je potreban da se neka greška ispravi.

- Ako vaša reakcija nastupi pedeset godina kasnije, može vam se dogoditi da završite kao brontosaurusi, koji su izumrli prije nego što su stigli da isprave evolucijske greške - zaključuje Zeman.

On smatra da najveću opasnost za međunarodnu zajednicu danas predstavlja teroristička grupa "Islamska država" i insistira na tome da se što prije osnuju međunarodne snage za borbu protiv nje.

- Nažalost, zbog kukavičluka i gluposti niza civilizovanih država, koje ne žele da osnuju ove međunarodne snage, poginuće još nekoliko hiljada nevinih civila - ocjenjuje Zeman.

Češki predsjednik kaže da je Vladimir Putin podržao njegov prijedlog, ali da treba uvjeriti i druge stalne članice Savjeta bezbjednosti UN u potrebu osnivanja snaga za borbu sa islamistima.