latinica  ћирилица
30/06/2015 |  10:26 | Autor: TANЈUG

Travnik: Okončan protest rudara

Nakon 23 sata provedena u jami, rudari Rudnika mrkog uglja "Abid Lolić" kod Travnika izašli su noćas na površinu, nakon što im je obećano da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni

Iako su obećanja dočekali s nepovjerenjem, rudari kažu da su nadležnima odlučili da daju šansu i očekuju rješavanje brojnih problema, poput loših bezbjednosnih uslova za rad, neuplaćivanje doprinosa i nemogućnosti penzionisanja.

Izlasku rudara iz jame prethodio je hitni sastanak na kojem su učestvovali predstavnici sidnikata, Elektroprivrede BiH i uprave rudnika.

Predstavnici sindikata spustili su se sinoć u jamu kako bi uvjerili rudare da izađu i prekinu protest, tvrdeći da je na tom sastanku istaknuta spremnost da se rudarima izađe u susret i ispune njihovi zahtjevi.

Kako je rečeno, dogovoreno je da se u roku od 24 sata formira stručni tim sastavljen od stručnjaka Rudarske službe Elektroprivrede BiH i interne revizije, koji će ispitati ispravnost ugovora sa firmom "Rudar" d.o.o. Tuzla, prenijela je Fena.

Predsjednik Sindikata travničkog rudnika Bahrudin Bišić rekao je da se očekuje i da 81 zaposleni u roku od 14 dana bude primljen u radni odnos.

Kada je riječ o zahtjevu rudara za smjenu uprave, naglašeno je da je Upravni odbor EP BiH već odlučio da je izglasano nepovjerenje upravama u svim rudnicima koji su poslovali negativno.

Sa rudarima je juče pregovarao i generalni direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica i naveo da je prihvaćena većina zahtjeva rudara, ali da ne mogu očekivati da se problemi rješavaju čarobnim štapićem.

Među rudarima koji su odbijali da napuste jamu bio je i Mensur Husić, koji je potvrdio da su rudari dobili obećanja i da očekuje promjene.

- Imali smo hrane i vode, ali bilo je teško. Trebalo bi biti bolje, ali mi smo spremni opet da se borimo za svoja prava, poručio je Husić.