latinica  ћирилица
30/06/2015 |  09:38 | Autor: SRNA

Cvijanović: Ima pomaka ali i spornih pitanja

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je zapanjujuće kako u toku jednog te istog dana najviši funkcioneri s nivoa BiH različito komentarišu napredak na usaglašavanju reformske agende
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

"Mladen Ivanić tvrdi da nema pomaka u vezi s reformskom agendom, a, s druge strane, Denis Zvizdić kaže da nakon sastanka u Tesliću ne postoji nijedno sporno pitanje. Netačna je i jedna i druga tvrdnja. Do pomaka jeste došlo, ali nedovoljno da bi se išlo na usvajanje dokumenta, jer spornih pitanja još ima", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da za usvajanje agende nisu ispunjeni ni preduslovi, ni uslovi.

"Preduslov je ratifikacija sporazuma sa Svjetskom bankom na osnovu čega Republici Srpskoj pripada više od 35 miliona KM, a koje su blokirali SDS i PDP-NDP u Parlamentarnoj skupštini BiH. Od toga zavisi da li uopšte vrijedi razgovarati i bilo šta dogovarati s tim ljudima koji se nalaze na vlasti u institucijama BiH, i zato je to preduslov. A, uslov je da se usaglasimo o samom tekstu dokumenta agende", pojasnila je premijerka Srpske.

Ona je navela da ne postoji saglasnost ni o Pismu namjere sa MMF-om. "Naš osjećaj je da namjera tog dokumenta nije da se postepeno oporavljamo nakon provedenih mjera, naprotiv, da tonemo dublje u zavisnost od kreditiranja. Stoga je neophodno još usaglašavati stavove i o ovom dokumentu i vidjeti šta je realno da se provede u narednom periodu, a da to zaista donese napredak opšteg ambijenta", poručila je Cvijanovićeva.