latinica  ћирилица
29/06/2015 |  11:57 | Autor: SRNA

"Laktaši 2015": Najbolja predstava "Velika drama"

Za najbolju pozorišnu predstavu na Međunarodnom festivalu amaterskog teatra "Laktaši 2015" proglašena je "Velika drama" u izvođenju vojvođanskog dramskog studija "Luča" iz Kruščića.

Ovaj pozorišni komad rađen je prema tekstu Siniše Kovačevića i u režiju Dejana Cicmilovića.

Dodjelom nagrada, sinoć je u Laktašima završen Deseti međunarodni festival amaterskog teatra "Laktaši 2015", koji je trajao četiri dana.

Žiri, u sastavu Sandre Ljubojević, Rajka Marčete i Slobodana Perišića, ocijenio je da predstava "Velika drama" sadrži sve pozorišne elemente - semiološku scenografiju, tačan kostim, precizan i čist mizanscen, efektne muzičke podloge, zavidnu glumačku igru, posebno glavnih aktera, i da zaslužuje da ponese pobjedničku titulu.

Nagradu za najbolju režiju dobio je Aleksandar Pejaković za predstavu "Potop" Banjalučkog studentskog pozorišta.

Nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Urošu Pavlovu za ulogu Antona Pavlovića Čehova u predstavi "Dobri ljudi" Dramskog studija "Sonja Marinković" iz Novog Sada.

Žiri je obrazložio da Pavlov "izuzetnim retoričkim sposobnostima, preciznom psiho/fizičkom radnjom i odličnim osjećanjem za partnera, svojom igrom pokazuje da su ponekad granice između ameterizma i profesionalnog pozorišta samo koncepti društvenih normi".

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Kristina Eiviler za više uloga u predstavi "Dobri ljudi". Ona, kako je žiri naveo, "preciznim i tačnim glumačkim postupcima uvjerljivo interpretira Čehovljeve ženske likove".

Specijalna nagrada za kolektivnu igru dodijeljena je Dječijoj omladinskoj i lutkarskoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica za predstavu "Pozdravi nekog" Budimira Nešića i Vesne Ognjenović, u režiji Miroljuba Mijatovića.