latinica  ћирилица
26/06/2015 |  13:45 | Autor: Agencije

Majmuni znaju da primijene demokratiju!

Rezultati istraživanja kretanja afričkih primata, prvenstveno pavijana, doveli su do neočekivanih zaključaka.

Uprkos činjenici da pavijani, a posebno vrsta Papino anubis, žive u izuzetno hijerarhijski uređenim grupama, to ih naizgled ne sprečava da se kreću i migriraju na iznenađujuće demokratski način.

Naime, naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji zaključili su da se pavijani kreću više kao jato ptica ili riba, manje kao grupa koja slijedi jednog vođu.

- Uprkos njihovom društvenom statusu, nije nužno da alfa mužjak predvodi čitavu grupu i da odlučuje o smjeru i cilju kretanja. Naše istraživanje pokazuje da nekoliko članova, ako ne i svi članovi, imaju pravo glasa kada je u pitanju izbor puta - rekla je profesorica Margaret Krofut.

Tim naučnika proučavao je grupu kenijskih pavijana Papino anubis koju je činilo 25 jedinki. Uz pomoć GPS uređaja, tim je svake sekunde dobijao informacije o lokaciji grupe. Zahvaljujući iscrpnom praćenju, naučnici su shvatili da se njihovo kretanje savršeno podudara sa teorijskim modelima putovanja jata ptica ili riba.

Na primjer, ako jedan majmun odluči da se odvoji od grupe u drugom smjeru, postoji dobra šansa da će ostali nastaviti da ga prate, bez obzira na njegov status. Takođe, ukoliko grupa ne odluči da ga prati, jedinka koja se odvojila kasnije će se vratiti među ostale jer njena "odluka nije dobila dovoljno glasova".