latinica  ћирилица
26/06/2015 |  13:32 | Autor: Agencije

Ne odričite se zdravih masnoća

Ljekari već godinama apeluju na ljude da smanje konzumaciju masne hrane, ali dvojica naučnika sada pozivaju vladu Amerike da u potpunosti ukine dosadašnje preporuke.
Riba - Foto: ilustracija
RibaFoto: ilustracija

U radu objavljenom u stručnom časopisu "Žurnal Američke medicinske asocijacije",  autori Dariuš Mozafarijan sa Tafts univerziteta u Dejvid Ludvig iz Dječje bolnice u Bostonu, iznose stanovište da je najvažnije dobro odabrati vrstu masnoće koju konzumirate.

Oni objašnjavaju da postoji sve više dokaza da hrana bogata zdravim masnoćama, poput orašastih plodova, maslinovog ulja i ribe, zapravo štiti organizam od određenih bolesti, poput srčanih oboljenja, dok mnoge nemasne namirnice, poput "dijetalne" majoneze, zapravo mogu biti gore od punomasnih opcija.

Oni ističu i to da su se ugljeni hidrati decenijama smatrali osnovom dobre ishrane, ali su istraživanja pokazala da naročito oni rafinisani vode gojaznosti.

Ipak, neki stručnjaci smatraju da je pretjerano ljudima dozvoliti da jedu masnoće koliko žele.

- Uklanjanje ograničenja, naročito bez adekvatne edukacije stanovništva o ulozi masnoća u ishrani, neće popraviti ništa - kaže DŽesika Kording, nutricionista iz Njujorka.

Ona kaže da će neki ljudi to shvatiti kao poruku da o masnoćama uopšte ne treba da razmišljaju.