latinica  ћирилица
25/06/2015 |  20:04 | Autor: Večernje novosti

Dnevno samo 15 minuta sunčanja!

Neumjereno izlaganje suncu dovodi do ozbiljnih posljedica. Iako je taman ten za mnoge ideal ljepote, pobornici ovog trenda rizikuju brže starenje. Najopasnije je oko 12 časova, posebno treba da se sklone bebe i najstariji.

Iako ljekari stalno upozoravaju o štetnosti izlaganja sunčevim zracima, preplanula koža i taman ten i dalje su za većinu ideal ljepote. Sunce zaista pomaže održavanju normalnog biološkog ritma, otklanja depresiju i popravlja raspoloženje, ali bezgranično izlaganje tijela UV zračenju je štetno po zdravlje, ali i fizički izgled.

- Јedini pozitivan efekat sunca na kožu je stvaranje vitamina D. On ima višestruku ulogu, a posljednjih decenija je sve više dokaza o blagotvornom djelovanju vitamina D na mnoge organe i funkcije organizma. Neophodan je za normalno formiranje kostiju i zuba, sprečavanje pojave rahitisa kod djece, nastanka osteoporoze i osteomalacije kod žena u menopauzi i muškaraca u andropauzi, kada kosti postaju krte i lako lomljive. Nove epidemiološke studije ukazuju da bi sunčanje, ali umjereno, zahvaljujući ovom vitaminu moglo da ima povoljan uticaj i na neke hronične bolesti, kao što su kardiovaskularne, maligne, autoimune, infektivne... Međutim, da bi se postigao željeni efekat, izuzetno je važna prava mjera izlaganja suncu. Previše sunčanja veoma je opasno zbog negativnih efekata zračenja. Stručnjaci su jedinstveni u preporuci da je 15 minuta izlaganja suncu dnevno sasvim dovoljno za proizvodnju potrebne količine vitamina D i njegov pozitivan uticaj na cjelokupan organizam - ističe primarijus docent dr Suzana Miljković sa Farmaceutskog fakulteta u Novom Sadu.

Dr Miljković kaže da su mane i opasnosti prekomjernog sunčanja brojne i uključuju čak veoma ozbiljne posljedice, kao što je rak kože, katarakta i makularna degeneracija oka koje su vrlo često i uzrok sljepila. Tu je i fotodermatoze, odnosno teško lječiva promjena na koži. U estetskom smislu dolazi do preranog stvaranja bora, pjega i fleka po licu i drugim dijelovima tijela.

- Sunčanje slabi imunitet i povećava rizik od nastanka infektivnih bolesti. Čak i umjereno izlaganje uništava između 20 do 50 odsto ćelija imunog sistema u koži. Zračenje koje izaziva pojavu crvenila, uništava i više od polovine ovih ćelija, dok doza, tri puta veća od one koja izaziva crvenilo, uništava sve ćelije ovog tipa. A za njihov oporavak, potrebno je i do šest nedjelja - dodaje ona.

UV zraci su najopasniji ljeti, jer je tada najviše UVB zraka sunca. To je zračenje koje ne osjećamo, ali ono stvara opekotine, rak kože, kataraktu... Čak i kada je koža već preplanula moguće su opekotine. Ako se u ljetnje vrijeme sunčamo oko podneva, kada je UVB zračenje najjače, osjetljiviji tipovi kože često dobiju opekotinu za svega nekoliko minuta. Opekotina nije preduslov za stvaranje tamnog tena, pa je bolje sunčati se ujutro ili kasnije popodne, kada je sunce slabije, a rizik od opekotina daleko manji. U tom periodu, dejstvo zraka je sasvim dovoljno da pokrene stvaranje pigmenta koji dovodi do tamnjenja kože.

- Posebno osjetljiva na neumjereno sunčanje su djeca do dvije godine, jer njihova koža još u potpunosti nije razvila zaštitne mehanizme. Starije osobe, takođe, koje se često pretjerano izlažu suncu da bi spriječile razvoj osteoporoze, moraju biti vrlo oprezne i pridržavati se preporuka o zaštiti na suncu i optimalnom izlaganju od oko 15 minuta dnevno - kaže dr Miljković.