latinica  ћирилица
25/06/2015 |  13:36 | Autor: Agencije

Dokazano da su vrane "popile pamet"

Vrane su inteligentnije od većine sisara, imaju razvijen um, koriste oruđa i procjenjuju druga bića, navode naučnici.

Svrake, iz porodice vrana, prepoznaju same sebe u ogledalu i svjesne su da druga bića imaju um.

U nekim studijama utvrđeno je da vrane vrlo pametno rješavaju problem u vezi sa viškom hrane. Ono što ne mogu da pojedu - zakopaju u zemlju.

Pri tome, prepoznaju kada čovjek ili neka druga životinja prate njihove aktivnosti, pa će kasnije, kada svjedoka više ne bude, iskopati i premjestiti hranu.

Naučnike fascinira činjenica da vrane znaju da trajno zapamte i prepoznaju ljude koji su im nanijeli zlo.

Često na većoj distanci uoče moguće zle namjere pojedinih ljudi, a neke i preventivno napadnu.

Vrane znaju da koriste oruđe. Brojnim eksperimentima utvrđeno je da će u svakoj novoj situaciji, sa kojom se ranije nisu susretale, odabrati upravo ono oruđe koje je najpraktičnije za obavljanje određenog posla.

U gradovima često, sa ogromne visine, ispuštaju orahe na krovove kuća kako bi ih slomile, i biraju, uglavnom, ravne krovove - da se ne bi otkotrljali predaleko.

Ponekad orahe ispuste pred automobile na raskršćima! Kada se upali crveno svjetlo i kolona stane, one pokupe oljušteni plod.

Vrane iz Nove Kaledonije čak znaju da oblikuju novo oruđe, zbog čega su svrstane u malu elitnu grupu najinteligentnijih bića na Zemlji, zajedno sa šimpanzama, orangutanima i ljudima.

Naučnici vjeruju da su vrane i sisari u borbi za opstanak i prirodnoj selekciji došli do istih evolucijskih rješenja – razvili više kognitivne sposobnosti razmišljanja.