latinica  ћирилица
24/06/2015 |  21:55 | Autor: Večernje novosti

Od viška tečnosti stopala kao od olova

Tokom ljetnjih mjeseci često se javlja oticanje nogu, naročito kod starijih. Problem nastaje u potkožnom tkivu. Izbjegavajte neudobnu obuću, slanu i začinjenu hranu.
Od viška tečnosti stopala kao od olova - Foto: B92
Od viška tečnosti stopala kao od olovaFoto: B92

Tokom ljetnjih mjeseci mnogima otiču noge, a ova tegoba je naročito prisutna kod starijih. Otok je najčešće praćen subjektivnim osjećajem težine, povremeno i osjećajem žarenja ili "mravinjanja". Kod zdravih osoba uzrokovan je pojačanim zadržavanjem tkivne tečnosti u potkožnom tkivu, odnosno povećanom propustljivošću limfnih sudova pod dejstvom povišene spoljne temperature.

- Ljeti se više putuje, što često dovodi do prinudnog boravka u nepovoljnim uslovima - objašnjava profesor dr Miroslav Marković, vaskularni hirurg Klinike za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.

- Dugotrajno sjedenje u avionu, ili čak stajanje u vozu i autobusu, u kombinaciji sa vanredno toplim vremenskim prilikama ili već postojećim hroničnim oboljenjima dodatno pospješuje oticanje donjih ekstremiteta. Otoci se najčešće javljaju oko stopala i donjih dijelova potkoljenica i obično su simetrični i meki. Nakon prestanka djelovanja nepovoljnih faktora, obično se smanjuju ili povlače.U populaciji mlađih osoba ljetnje oticanje nogu naročito se javlja kod trudnica, gojaznih i kod onih sa proširenim venama. Pacijenti kod kojih je oticanje nogu hroničnog karaktera i prisutno je manje-više tokom cijele godine, kao što su srčani i bubrežni pacijenti, oboljeli od malignih tumora i oni sa problemima vezanim za jetru, ljeti obično imaju još izraženije tegobe.

Ako ne mogu da se izbjegnu navedene situacije, ljekari savjetuju nošenje lagane i udobne obuće i uzimanje dovoljne količine tečnosti. Tokom dužih putovanja na svakih par sati trebalo bi praviti pauzu i prošetati nekoliko minuta, ili praviti vježbe koje angažuju mišiće lista i stopala. Osobe sa proširenim venama i trudnice trebalo bi da nose elastične čarape ili zavoj, uz prethodnu konsultaciju s ljekarom. Posebnu pažnju treba posvetiti higijeni nogu.

- Osobe sklone oticanju nogu u ljetnjim mjesecima trebalo bi posebno da vode računa o ishrani - savjetuje dr Marković.

- Slana, začinjena i zapržena jela mogu uticati na povećanje otoka. Naime, povećan unos soli "vezuje" vodu u međućelijskom prostoru. Umjesto toga svježe voće i povrće, lagana variva i salate sa maslinovim uljem, lagani prirodni i voćni negazirani napici i hladni čajevi su mnogo bolje osvježenje.

Znak pogoršanja bolesti

Trajanje tegoba odnosno povećanje otoka i pored preduzetih preventivnih mjera kod starijih osoba najčešće ukazuje na pogoršanje postojećih hroničnih oboljenja. Nagla pojava otoka samo jedne noge, bez obzira na starost i opšte stanje može biti znak venske tromboze. U oba sluča najbolje je potražiti pomoć odgovarajućeg ljekara specijaliste - interniste, odnosno vaskularnog hirurga.