latinica  ћирилица
24/06/2015 |  15:56 | Autor: Agencije

Trikovi koji će vam pomoći kod pretjeranog znojenja

Ako se u ljetnjim mjesecima pretjerano znojite, poslušajte sljedeće savjete, koji će vam pomoći da samouvjereno zakoračite na ulicu i uživate u suncu.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

"Ukoliko se znojite toliko da se osjećate neprijatno i da to utiče na vaš društveni život, školu ili posao, pravo je vrijeme da razmotrite kako da rješite problem", kaže dermatolog DŽejson Miler.

SMANjITE UNOS KOFEINA

Možda volite da dan započnete šoljom kafe, ali vaše znojne žljezde ne mogu da kažu to isto. Postoje dva razloga zašto dnevna doza kofeina može da vam učini protivuslugu.

Kofein stimuliše vaš nervni sistem, koji aktivira znojne žljezde, pa dolazimo do zaključka da što više kofeina pijete, to se više znojite. Toplota od pića takođe može da zagrije vaše tijelo dovoljno da počne da se znoji.

Ne morate da prestanete da pijete kafu, ali zamjenite toplu hladnom kafom.

BEZ ZAČINjENE HRANE

Kao i kafa, i začinjena hrana aktivira neurotransmitere izazivajući znojenje. Kapsaicin, hemijski sastojak ljutih papričica može da vas preznoji iz dva razloga.

"Prvi razlog - konzumiranje ove hemikalije može da prevari tijelo misleći da osjeća neku vrstu traume, što povećava stres i znojenje", kaže dermatolog DŽesika Krant.

"Kapsaicin takođe pokreće određene tipove nervnih završetaka koji reaguje jedino na blagu vrućinu, pa sve što je jače od toga,ono tretira kao previše vruće i počinje da se znoji kako bi se ohladilo.", dodaje ona.

NEMOЈTE DA SE OSLANjATE NA DEZODORANS

Ukoliko koristite dezodorans da biste ukrotili pazuh, radite pogrešno. Iako će dezodorans zamaskirati bilo koji neprijatni miris, antiperspirant je ono što zapravo spriječava znojenje.

Antiperspiranti sadrže aluminijumsku so, koji kada se priključe vašim znojnim žljezdama, redukuju količinu znoja koja putuje ka vašoj koži.

Dr Miler sajvetuje da antiperspirant koristite dva puta dnevno, uključujući i jednom u toku noći. Nanosite ga na suvu kožu i umasirajte ga u kožu. Tako ćete spriječiti iritaciju i poboljšati efekat.

OSTANITE SVЈEŽI ISPOD POЈASA

Vaš pazuh nije jedini dio tijela koji se znoji, pa preporučujemo da koristite dodatne snažne antiperspirante protiv znojenja na preponama.

"Budite oprezni i koristite zdrav razum, pa odmah prekinite s antiperspirantima ukoliko dobijete osip, peckanje ili iritaciju", savjetuje dr Krant.

PROMЈENITE GARDEROBU

Ako znate da ćete dosta vremena provoditi napolju, opredjelite se za prijatnu tkaninu poput lana i pamuka. Odjeća koja apsorbuje znoj, kao što je odjeća za teretanu, takođe mogu da vam pomognu da ostanete suvi.

Ako imate problema sa znojenje stopala, nemojte da idete bosi u zatvorenim cipelama. S druge strane, čarape mogu da apsorbuju znoj prije nego što stopala počnu da emituju neprijatan miris. Najbolje je da se u tom slučaju opredjelite za čarape od pamuka.

RAZMISLITE O ALTERNATIVNOM TRETMANU

Ukoliko promjenite ishranu garderobu i dezodorans, a to vam ipak ne pomogne, obratite se ljekaru. Postoji nekoliko lijekova i drugih tretmana koji mogu da pomognu u rješavanju ovog problema.

Ubrizgavanje botoksa je jedna od varijanti koja može uspješno da tretira vaš problem preteranog znojenja ispod pazuha. Međutim, to nije trajno rješenje, budući da rezulati mogu da potraju do šest mjeseci.

Ako baš i ne volite igle, razmislite o lijekovima poput glikopirolata, lijek koji se uzima oralnim putem, koji blokira nervne impulse do vaših znojnih žljezda. Ipak, neophodno je da se prije svega obratite ljekaru, pa će vam on pomoći i izabrati najbolju terapiju za vas.