latinica  ћирилица
22/06/2015 |  22:21 | Autor: Večernje novosti

Prijeti i komarac "azijski tigar"

Komarci mogu biti opasna prijetnja po zdravlje ljudi, a ne samo dosadne zujalice, pišu Novosti.

Potencijalno nisu najopasniji riječni, već kućni komarci koji prenose virus Zapadnog Nila. Posljednjih godina se na ovim prostorima pojavljuje i komarac "azijski tigar", opasniji od svih, jer prenosi nove viruse.

Ne postoji mogućnost preciznog predviđanja brojnosti i vrste komaraca za cijelu sezonu, ali riječnih komaraca biće na svim mjestima gdje je bilo plavljenja rijeka, kaže profesor Marija Zgomba sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Kućni komarci koji nam najviše dosađuju predstavljaju opasnost po ljude jer šire virus Zapadnog Nila.

Kako Zgomba kaže, jaja riječnih komaraca položena su na zemlju i izležu se poslije plavljenja. Samo na izvorištu srednje veličine od tri hektara može da proizvede tri milijarde larvi. Ako se te larve preobraze u lutke, a iz njih izlete odrasli komarci, oni će za nekoliko dana naseliti teritoriju tri kilometra udaljenu od izvorišta. Samo na području Novog Sada plavljenje Dunava iznad 260 cm proizvodi na stotine sličnih izvorišta.

Što se tiče kućnih komaraca, njihova jaja položena su na površinu vode i jedinke se izležu nekoliko sati poslije polaganja. Razvijaju se u šahtovima i drugim podzemnim staništima i avionske akcije suzbijanja ne mogu im ništa. Za uspješno rješavanje ovog problema potrebno je učešće građana – prosipanje vode iz posuda koje zadržavaju vodu.