latinica  ћирилица
22/06/2015 |  20:49 | Autor: Blic

Dva Srbina preživjeli ebolu i vratili se kući

Dvojica Beograđana preživjela su ebolu i tek kada su sto odsto bili sigurni da su izliječeni, vratili su se kući, ekskluzivno saznaje Blic.
Ebola - liječenje - Foto: ilustracija
Ebola - liječenjeFoto: ilustracija

Do prije mjesec dana oni su bili su pod zdravstvenim nadzorom srpskih ljekara iz Zavoda za javno zdravlje Beograd. Redovno su im se javljali, a imali su i obavezu da ih obavijeste ukoliko primijete bilo kakve promjene zdravlja. I sada, nakon dva mjeseca konstantne kontrole, oni su potpuno izliječeni. A ostao im je i imunitet na ebolu.

Riječ je o zdravstvenim radnicima u tridesetim godinama koji su se u Srbiju vratili prije četiri, odnosno tri mjeseca. Bili su angažovani u italijanskoj terenskoj bolnici u najugroženijem gradu Sijera Leonea i liječili su inficirane od ebole. Nisu željeli da se o tome priča u javnosti, jer su samo porodici rekli da su oboljeli od opakog virusa.

- Institutu za javno zdravlje Batut je preko kanala međunarodnog zdravstvenog pravilnika javljeno da su dva naša državljanina oboljela od ebole. Objasnili su nam da su radili s inficiranima, ali da su uprkos mjerama zaštite i oni dobili virus - rekoa je Dragan Ilić, direktor Batuta.

Mladići su po saznanju da imaju ebolu izričito tražili da ostanu u Sijera Leoneu i da ih nipošto ne prebacuju u Srbiju.

- To je na neki način herojsko djelo. Nisu željeli da virus donose u Srbiju. Mislili su na svoju porodicu, prijatelje i građane Srbije - ističe Ilić.

Svjetska zdravstvena organizacija na terenu odlučuje da li pacijenti mogu da se prebace u svoju državu ili se liječe tamo gdje su inficirani. Mladićima su uslišili želju i oni su ostali u terenskoj bolnici, gdje su ih liječile kolege.

Po dobijanju sertifikata da više nemaju ebolu, dobili su i mogućnost da putuju i poslati su u Beograd, gdje su ih na aerodromu, po proceduri, sačekali sanitarni inspektori.

Ova dvojica Beograđana sada u krvi imaju svojevrstan "serum za oporavak", što je novo ime za krv oporavljenih pacijenata, za koju se vjeruje da sadrži posebna antitijela koja pomažu u borbi protiv ebole.

- Transfuzija krvi ima neke sličnosti s vakcinama na čijem se razvoju radi, u kojima se koriste vještačka antitijela slična onima koja su pronađena u krvi preživjelih. Tretman transfuzijom krvi moraće da prođe stroge testove kako bi se utvrdilo da li je uspješan - objašnjava Dragan Ilić.

Od ebole je do sada u svijetu umrlo 100.000 ljudi.