latinica  ћирилица
21/06/2015 |  09:09 | Autor: RTRS

Koje su namirnice zabranjene u pojedinim državama?

Iako je u kulinarstvu manje-više sve dozvoljeno, kako bi jelo imalo što privlačniji miris i okus, ipak u Francuskoj nećete naći na tržištu kečap, a omiljenu dječju poslasticu, kinder jaje u Americi.

10) KEČAP ЈE ZABRANjEN U FRANCUSKOЈ!
Ovaj proizvod zabranjen je u školskim kuhinjama u Francuskoj iz kulturoloških razloga. Kako prenosi britanski "Telegraf", Francuzi vjeruju da kečap zamaskira hranu, pa istinsko uživanje u francuskoj kuhinji izostaje.

9) SAMOSA - TIЈESTO SA NADЈEVOM ZABRANjENO ЈE U SOMALIЈI!
Grupa Al-šabab zabranila je ovo jelo u Somaliji. Prema izvorima "Dejli mejla", zbog toga što oblikom suviše podsjeća na hrišćansko Sveto Trojstvo.

8) HAGIS - ŠKOTSKO TRADICIONALNO ЈELO ZABRANjENO ЈE U SAD!
Zabrana je na snazi više od 40 godina jer ovo jelo u sastavu ima ovčija pluća -
prenosi Bi-Bi-Si.

7) I KINDER ЈAЈA SU ZABRANjENA U OVOЈ ZEMLjI!
Zabrana je nastupila zbog igračke unutar jajeta koja bi mogla izazvati gušenje. U 2011. godini carinici Sjedinjenih Američkih Država zaplijnili su 60.000 kinder jaja.

6) FRANCUSKA POSLASTICA OD GUŠČIЈE ЈETRE "FOIE GRAS" ZABRANjENA ЈE U AMERICI!
Ovaj specijalitet nećete moći naručiti u 14 zemalja, ali i nekoliko država u SAD.
Zbog nasilnog načina tovljenja gusaka, kako bi jetra bila što masnija i dostigla i 10 puta veću veličinu od normalne,ovaj čin osuđen je kao okrutan.

5) LIKER APSINT ZABRANjEN ЈE NA NOVOM ZELANDU I U VANATUU!!
U Francuskoj je bio zabranjen 100 godina sve donedavno, a zabrana je i dalje na snazi u ove dvije zemlje. Pelin u apsintu, navodno izaziva halucinacije - prenose Bi-Bi-Si i novozelandski portal "Staf".

4) PTICA STRNADICA IZ PORODICE VRABACA, ZABRANjENA ЈE U FRANCUSKOЈ.
Ptice tove, potapaju u konjak "Armanjak", peku i jedu cijele - sa kostima. Ovog jela nema na jelovniku u Francuskoj, jer se broj ovih ptica smanjuje iz godine u godinu.

3) ЈAPANSKA NADUVANA RIBA ZABRANjENA ЈE U ZEMLjAMA EVROPSKE UNIЈE!!
Ova japanska delicija je smrtonosna, ako je priprema nevješt kuvar. Kako prenosi "Ej-Bi-Si njuz", osim Evropske unije i Vijetnam je zabranio lovljenje i prodavanje ove ribe.

2) TRADICIONALNI SIR SA SARDINIЈE "KASU MARCU" ZABRANjEN ЈE U AMERICI!!
Sir koji se proizvodi na Sardiniji pravi se s larvama. Ovi crvi su , takođe namijenjeni za upotrebu. Neko vrijeme bio je zabranjen u Evropskoj uniji, a zabrana je još na snazi u SAD.

1) SURSTROMING - POSOLjENE BALTIČKE FERMENTISANE HARINGE ZABRANjENE SU U NEKOLIKO AVIO-KOMPANIЈA!!
Dakle nećete ih moći unijeti u avion, jer ova riba, pakovana u konzerve, klasifikovana je kao opasno oružje, jer konzerve vrlo lako eksplodiraju.