latinica  ћирилица
21/06/2015 |  08:44 | Autor: RTRS

Antalija: Međunarodni festival skulptura od pijeska

Јuni je mjesec u kojem već razmišljamo o ljetnim blagodatima - moru, suncu, plaži. Јedna od ljetnjih destinacija gdje ima mnogo pijeska jeste Turska.

U Antaliji, na poznatoj plaži Lara, otvoren je Međunarodni festival skulptura od pijeska. Dominiraju mitološka bića iz drevnog svijeta, koje su kreirali umjetnici iz 22 zemlje.

Festival se ubaraja u najveće u svijetu, jer se za izradu skulptura upotrijebi oko 10.000 tona pijeska.

Pijesak je materijal u kojem uživamo od najranijeg djetinjstva. Djecu sa kanticama i lopaticama za pijesak viđamo svakodnevno. Ubraja se u materijale od kojih može da se napravi gotovo sve.

Međutim, zbog kratkog roka trajanja skulpture od pijeska svrstavaju se u posebnu vrstu umjetnosti. Međunarodni festival skulptura u Antalijijedan je od najvećih u svijetu, uz Portugaliju, Španiju, Njemačku i Brazil.

- U svijetu postoje brojni festivali skulptura od pijeska, ali se ovaj naš ubraja u jedan od najvećih jer se za izaradu koristi oko 10.000 tona pijeska. Ove godine na festivalu učestvuju 22 umjetnika iz 9 zemalja, rekao je Čem Karača, direktor Međunarodnog festivala skulptura od pijeska.

Tema ovogodišnjeg festivala su Sedam svjetskih čuda i mitologija. Kreirana je Keopsova piramida, Vavilonski odnosno Semiramidini viseći vrtovi, Zevsov i Artemidin hram, kao i Hram u Halikarnasu.