latinica  ћирилица
19/06/2015 |  16:13 | Autor: Agencije

Djeca i kućni ljubimci

Kada dijete zatraži da mu kupite ljubimca, prvo bi trebalo da utvrdite šta je najbolje da dobije, uzimajući u obzir uslove i potrebe ljubimca. Obavezno treba predočiti djetetu koje bi bile njegove obaveze.
Kućni ljubimac - pas    (Foto:  Magnolia Pictures) -
Kućni ljubimac - pas (Foto: Magnolia Pictures)

Skoro svako dijete želi da ima kućnog ljubimca. On je važan dio porodice i dječijeg odrastanja, jer tako najmlađi uče da brinu o nekome, uče se odgovornosti i obavezama.

Kada mališan zatraži da mu kupite kucu, macu, papagaja, ribice..., prvo bi trebalo da utvrdite šta je najbolje da dobije, uzimajući u obzir uslove i potrebe ljubimca. Zatim, predočite djetetu koje bi bile njegove obaveze (hranjenje, mijenjanje vode, četkanje, šetnja).

Ribice su možda najlakše za držanje, ali dijete sa njima ne može da se igra i mazi ih. One su dobra ideja za prvo vrijeme, dok ga ne naučite da ih redovno hrani i čisti akvarijum. Ako vaše dijete nije previše revnosno, ribice ili vodena kornjača su idealan izbor.

Papagaje, kanarince, zebe vole mališani koji baš i ne žele da izlaze po kiši i vode psa u šetnju. Ove ptice čak možete naučiti da se maze i slobodno šetkaju po kući. Ako djetetu poklonite par zebica, naučiće bitne životne lekcije, ali i one iz biologije. Vidjeće kako svijaju gnijezdo, nose jaja, kako se ležu ptići i kako roditelji brinu o njima, hrane ih i uče da lete.

Mace su takođe dobra opcija za inertnu djecu jer ne zahtijevaju previše pažnje i brige. Puna činija hrane i vode, kao i posuda sa pijeskom su sve što im je potrebno, uz maženje i igranje.

Psi su najzahtjevniji ljubimci, ali i najbolji prijatelji djeci i ostalim članovima porodice. Dok su još mali, to je kao da imate još jedno dijete u kući, neprekidno traže pažnju, nemirni su, potrebno ih je vakcinisati, voditi kod veterinara, četkati, kupati, šetati, vaspitavati šta smijeju, a šta ne... Retriver, labrador, ali i mnoge druge rase su idealni za porodice sa malom i većom djecom. Inteligentni su, strpljivi, umiljati, vole da se igraju i privrženi su gazdama. Ako želite da vaše dijete ima vijernog druga i zaštitnika, onda je pas pravi izbor.