latinica  ћирилица
19/06/2015 |  15:44 | Autor: Agencije

Nije mu lako - Kralj Bafuta ima 100 žena!

Abumbi Drugi je 11. fon ili kralj Bafuta, kraljevstva na sjeveru Kameruna i ima 100 žena. Poligamija je tu uobičajena i smatra se dijelom tradicije u ruralnim područijma Kameruna.

Sve ove žene Abumbi je naslijedio od prethodnih fonova, a samo sa malim brojem se oženio.

- Kraljice imaju važnu ulogu u našoj zajednici - priča princ Nikson i ističe da sve one stoje iza svojih muškaraca i oblikuju ih u buduće kraljeve.

Da iza svakog uspješnog muškarca mora da stoji uspješna i stabilna žena ističe Abumbijeva treća žena, kraljica Konstans.

- Naša tradicija je takva da kada neko postane kralj, starije kraljice predaju tradiciju novim, mlađim kraljicama, a njega uče kako da se iz princa transformiše u vladara - kaže kraljica Konstans.

Iako je poligamija legalna u Kamerunu, podaci tvrde da ovakvih brakova ima malo na afričkom kontinentu. Ovakvom običaju se suprotstavlja promjena sistema vrijednosti, širenje hrišćanstva, uticaj zapada, ali i veliki troškovi.

- Tokom kolonizacije, druge vrijednosti su se ušetale u narod i one su totalno drugačije od onih koje smo mi tradicionalno imali. Zato je stalno prisutan konflikt između tradicionalnih vrijednosti i modernih, zapadnjačkih stavova. Moj posao je da ih na najbolji način pomiješam - priča kralj Abumbi koji vlada Bafutom 47 godina.

Njihove mlađe, modernije žene su obrazovane i tečno govore engleski i francuski, što nije običaj među starijim suprugama. Ova kontradikcija čini život u fondomima fascinantnim i konfuznim.

Drugi afrički vladar kralj Zofoa Treći je naslijedio 72 žene i ima više od 500 djece poslije očeve smrti, ali sebe smatra modernim kraljem.

- Da biste danas bili vladar, morate biti obrazovani, jer se stvari vrlo brzo dešavaju i mijenjaju. Kao što su nekada govorili, "obrazovanje je svjetlost, neznanje je tama" - naglasio je kralj Zofoa.