latinica  ћирилица
18/06/2015 |  10:37 | Autor: Večernje novosti

Kako se zaštititi od komaraca?

Privlače ih dezodoransi i drugi kozmetički preparati, a treba izbjegavati i nošenje tamne odjeće. Ne dozvolite djeci da se češu, jer može doći do infekcije.

Sa toplim vremenom, stigli su nam i komarci, koji često mogu da naprave velike probleme. Čak i ako se na vrijeme unište legla, nemoguće ih je potpuno ukloniti, pa je oprez, preventiva i korišćenje odgovarajućih preparata, neophodno oružje u borbi protiv upornih krvopija.

Komarce najviše privlači miris kože, temperatura i vlažnost. Zato napadaju određene dijelove tijela kao što su glava i noge, što ima veze s znojenjem. Primamljivi su im i dezodoransi i mirisi drugih kozmetičkih i higijenskih sredstava. Treba izbjegavati i nošenje tamne, naročito crne odjeće, jer apsorbuje više toplote. Zanimljivo je da je pokušaj da komarca oterate rukom bezuspješan, jer ga to, naprotiv, privlači.

U svakom slučaju, prevencija je najbolja zaštita. Savjetuje se da ukolonite svu stajaću vodu iz dvorišta i sve što može da posluži kao mjesto za razmnožavanje ovih krvopija.

- Komaraca najviše ima pored svih vrsta voda, kao i u predjelima sa gustom vegetacijom. Zato izbjegavajte duži boravak na takvim mjestima u sumrak i zoru, a ako je to nemoguće, onda treba biti adekvatno obučen, a na otkrivene dijelove tijela treba da bude nanijeto neko sredstvo za odbijanje insekata. Na prozorima i spoljnim vratima stavite mreže, a od pomoći je i korišćenje sredstva protiv insekata za prostorije. Oni koji putuju u osjetljiva područja bi trebalo da nabave i mreže za krevete - savjetuje dr Željko Јadranin, sa Instituta za epidemiologiju Sektora za preventivnu medicinu VMA.

Supstance koje ispušta komarac prilikom ujeda izazivaju svrab, otok i crvenilo na koži. Potrebno je nekoliko dana za zalječenje. Izbjegavajte češanje jer može doći do infekcije. Najgore prolaze alergični, kod kojih već poslije nekoliko minuta nastaje burna reakcija - osip, veliki otok, čak i gušenje. Na mjesto ujeda treba staviti hladnu oblogu. Ako je svrab jak namažite kortikosteroidnu mast i uzmite antihistaminik.

Djeca su posebno osjetljiva i razdražljiva zbog ujeda insekata, naročito ako je riječ o velikom broju osipa. Alergijsku reakciju prepoznaćete po crvenilu i otoku na mjestu uboda, izraženom svrabu. Preporučuje se da mališanu date sirup antihistaminika ("klaritin", "presing"), ali i da obratite pažnju da li se češe. Za ublažavanje tegoba od ujeda, preporučuju se masti na biljnoj bazi.

Pet načina borbe

- Zatvarajte vrata i prozore prije sumraka ili ugasite svjetla

- Postavite zaštitne mreže na prozore, zasadite u bašti ili na terasi bosiljak, jer komarci ne podnose njegov miris

- Unosite manju količinu šećera u ishrani

- Koristite prirodne arome kao što su mirisi bijelog luka, jabukovog sirćeta, ali i eteričnih ulja lavande, eukaliptusa, kedra, čempresa, ruže...

- Prospite vodu iz svakog predmeta u dvorištu ili na terasi.

Preporuka je da se na putovanja, ako se ide u oblasti gdje ima puno komaraca, ponese adekvatna odeća svijetlih boja, sredstva protiv insekata za tijelo i prostorije. U priručnoj apoteci imajte i neko od sredstava za suzbijanje svraba, ako burno reagujete na ubod. Prije upotrebe obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu, jer poslije pojedinih krema iz ove grupe morate izbjegavati sunčanje - opominje dr Željko Јadranin.