latinica  ћирилица
18/06/2015 |  09:10 | Autor: RTS

Italijani bijesni: Ostavite našu Nutelu na miru!

Italijanski mediji i društvene mreže preplavljeni su ljutitim komentarima na račun francuske ministarke ekologije Segolen Roajal koja je nedavo pozvala sugrađane da "prestanu da jedu Nutelu i tako spasu svjetske šume".

"Neka Segolen Rojal ostavi italijanske proizvode na miru. Danas za večeru hljeb i Nutela!", poručio je putem Tvitera italijanski ministar ekologije Đan Luka Galeti, optužujući svoju francusku koleginicu za davanje "neprimjerenih" zaključaka.

Supruga italijanskog premijera Matea Rencija, Anjeze Renci, takođe je željela da pruži podršku kultnom domaćem proizvodu, tako što je sa ćerkom u restoranu glasno naručila palačinke s Nutelom.

Mnogi Italijani su tražili da se Roajal i Francuska javno izvini zbog ovog "ozbiljnog i ružnog napada" na jedan odličan italijanski proizvod.

"Ne spašavaju se šume bojkotom Nutele", glasi naslovnica jednog ekonomskog lista, navodeći da je Roajal svojom izjavom postala "kadidat za najnepromišljenjiju izjavu godine".

Roajal je u ponedjeljak prozvala "Ferero", kompaniju koja proizvodi popularni čokoladni namaz od lješnjaka, tvrdeći da doprinosi nestanku šuma, pa samim tim i globalnom zagrijavanju.

- Treba da prestanemo da jedemo Nutelu jer se ona pravi od palminog ulja, a palme sve više zamjenjuju ostalo drveće i tako nanose štetu okolini", navela je Roajal u intervjuu na francuskoj televiziji Kanal plus, pozivajući "Ferero" da svoju poslasticu pravi od drugih sastojaka.

U Italiji je Nutela postala kulturni i društveni fenomen. O njoj su napisane mnoge knjige, a važan je predmet i u filmu "Bjanka", italijanskog reditelja Nanija Moretija.