latinica  ћирилица
16/06/2015 |  12:51 | Autor: Nezavisne

Više od milion KM za liječenje u inostranstvu

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u ovoj godini za liječenje osiguranika iz RS u inostranstvu planirao je iznos od oko 1,1 milion KM.
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske - Foto: RTRS
Fond zdravstvenog osiguranja Republike SrpskeFoto: RTRS

U odnosu na 2013. godinu, planirana sredstva su duplo povećana, dok je u prošloj godini u ove namjene utrošen milion konvertibilnih maraka i to za liječenje 71 osiguranika u Austriji, Italiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Turskoj.

Fond minimalno finansira 30 odsto troškova liječenja, a često i više, odnosno u cijelosti, u zavisnosti od prognoza liječenja i raspoloživih sredstava, dok sav iznos finansira za operacije djece u inostransvu i ti zahtjevi imaju prioritet u rješavanju. Kada odobre liječenje u inostranstvu, direktno po predračunu sredstva za se uplaćuju zdravstvenoj ustanovi u inostranstvu.

"Radi se o skupim operacijama i liječenje osiguranika u inostranstvu se finansira onda kada se ne može sprovesti u zdravstvenim ustanovama u RS ili u ustanovama izvan RS koje s nama imaju potpisan ugovor (Srbija, FBiH). Uslovi su i da nije riječ o eksperimentalnoj metodi, nego da je liječenje naučno dokazano i prihvaćeno u praksi", napomenula je za  portparol FZO RS Darija Filipović- Ostojić.

Uglavnom se u inostranstvo osiguranici upućuju zbog transplantacije srca, jetre, bubrega, zahvata na srcu zbog urođenih srčanih mana, a prošle godine je finansirana i rekonstrukcija lica u Londonu za jednog dječaka.

"Dešava se da iz medija saznamo kako je neki osiguranik teško bolestan i pokreće apel za pomoć u liječenju. U tim situacijama mi kontaktiramo osiguranika kako bismo mu objasnili koja prava ima i šta je potrebno da se uradi", napominju u FZO RS.