latinica  ћирилица
13/06/2015 |  08:53 | Autor: TANЈUG

Kubanska vakcina protiv raka pluća uskoro u Srbiji

Tokom jula, a najkasnije u avgustu, biće završeni svi tehnički detalji vezani za uvoz kubanske vakcine protiv raka pluća, s kojom bi, u istom paketu, u Srbiju najvjerovatnije tokom jeseni, trebalo da stigne i lijek protiv dijabetskog stopala, potvrđeno je "Večernjim novostima" u Ministarstvu zdravlja.

List navodi da je ovaj plan napravljen s predstavnicima Instituta za molekularnu imunologiju CIMAB u Havani, odakle se delegacija Srbije vratila prije dva dana.

Tokom posjete, ugovoren je uvoz dva kubanska leka: "cimavaks-EGF" protiv raka pluća i "heberprot-p" za terapiju dajabetskog stopala.

Tokom ljeta, trebalo bi da se precizira i da li će se ovi lijekovi uvrstiti na tzv. pozitivnu listu D i uvoziti kao neregistrovani preparati, što se u praksi već radi za više medikamenata koji su po oceni neophodni u terapiji, ali proizvođači i ditributeri zbog male potrošnje nisu zainteresovani da ih registruju na našem tržištu, pišu "Večernje novosti".

Druga mogućnost je da se međudržavnim sporazumom između Srbije i Kube, čije je potpisivanje najavljeno, i pitanje uvoza lijekova uredi tako da se na Kubi automatski priznaje lijek iz Srbije, a u Srbiji kubanski GMP, odnosno standard dobre proizvođačke prakse, dodaje beogradski list.