latinica  ћирилица
12/06/2015 |  18:17 | Autor: RTRS

RS: Dijalizatori opasni po zdravlje i život pacijenata? (VIDEO)

Da li su dijalizatori koji se koriste u Republici Srpskoj opasni po zdravlje i život pacijenata? Obavještenje Agenciji za lijekove BiH stiglo je polovinom marta. Navode da je proizvođač Frezenijus iz Njemačke, u svojoj zemlji primijetio povećan broj slučajeva reakacije pacijenata prilikom upotrebe dijalizatora koji proizvode, jer u njihovom sastavu imaju bisfenol A.

Dijalizatore ovog proizvođača koristi i devet centara za hemodijalizu u Republici Srpskoj koje vodi Frezenijus i koji su dio javno-privatnog partnerstva. 

Iako je Udruženje dijaliziranih Srpske, obavještenje o mogućim nus pojavama prilikom korišćenja dijalizatora proizvođača Frezenijus nezvanično dobilo početkom marta od kolega iz Srbije, o tom problemu, kažu, nisu ranije govorili jer nisu htjeli dizati paniku. Aleksandar Radun, koji nekoliko puta tokom sedmice ide na dijalizu, kaže da su od Frezenijusa iz Republike Srpske tražili odmah odgovor.

- Znamo da su svi upoznati, da je svima stigao dopis iz njihove uprave i da svi moraju obratiti pažnju na to da prate pacijente i vide nus pojave. Tada pacijenti moraju biti skinuti sa tih dijalizatora, ali nažalost oni ne žele da sa nama o tome pričaju, rekao je Aleksandar Radun, sekretar Udruženja dijaliziranih RS.

Fond zdravstvenog osiguranja reagovao je na informaciju o dijalizatorima da se ne servisiraju redovno, koji su dobili od Udruženja pacijenata. Tražili su odgovor od predstavništva Frezenijus u Republici Srpskoj, što i jeste njihova obaveza kao partnerske strane. Frezenijus odgovara da to nije istina i da je servisiranje redovno. Na mejl adresu Televizije Republike Srpske takođe je stigao odgovor Frezenijusa da nije bilo prijava neželjenih dejstava od pacijenata.

Sporni sastojak dijalizatora je bisfenol A, koji se koristi za dobijanje plastike, mogu ga sadržavati i plastične boce, kao i neki stomatološki materijali i nikada se ne zna kako se može ponašati u tijelu korisnika, pojašnjavaju u Agenciji za lijekove.

- Razmatrajući preporuku Evropske komisije i izvještaje dobijene od zastupnika proizvođača dijaliznih aparata, Agencija za lijekove i medicinska sredstva je stava da se na tržištu BiH nalaze dijalizatori koji su bezbjedni i sigurni za upotrebu. A sve to potvrđuje i činjenica da nije bilo prijave neželjenih efekata od strane zdravstvenih radnika i pacijenta u BiH, ističu se u saopštenju.

Zato apel od strane Agencije za lijekove svima koji rade sa medicinskim sredstvima da prate i prijavljuju njihove eventulane neželjene pojave po pacijente.