latinica  ћирилица
12/06/2015 |  11:19 | Autor: TANЈUG

Žoze Murinjo dobija svoj šampanjac u Sloveniji

Novi šampanjac iz najpoznatijeg slovenačkog podruma "Istenič" zvaće se "The Special One", po nadimku Žoze Murinja - slavnog portugalskog fudbalskog trenera trenutno na klupi londonskog Čelsija.
Šampanjac (ilustracija) -
Šampanjac (ilustracija)

Prve flaše s novim proizvodom biće otčepljene 2018. kada se obilježava 50 godina od kako je porodica Јaneza Isteniča u mjestu Bizeljsko počela sa proizvodnjom domaćeg šampanjca.

Taj jubilej poklapa se i sa obilježavanjem 60 godina od kada je Istenič branio za omladinsku fudbalsku reprezentaciju Јugoslavije u susretu s Engleskom, koja je završena neriješenim rezultatom (2:2), a igrala se upravo na Stramford Bridžu - stadionu na kojem igra Čelsi.

"Pozvaću Murinja da bude kum mom novom proizvodu", kaže Istenič koji je 50 flaša šampanjca potopio u bunar na dubinu od 15 metara, gdje će na temperaturi od 11 stepeni Celzijusa čekati na dolazak Murinja u Bizeljsko.

Utakmica protiv Engleske u februaru 1958, kada je imao 18 godina i bio jedini Slovenac u tadašnjoj generaciji "plavih", usjekla se Isteniču u pamćenje, ne samo zbog rezultata.

"Tada sam prvi put bio u Beogradu, pamtim ga po hladnoći i jakoj košavi. Na putu prema Londonu naš DC-3 najprije je sletio u Cirih, gdje sam prvi put pio koka - kolu, a u Londonu sam čak probao biftek", prisjeća se najpoznatiji slovenački vinar i podrumar.