latinica  ћирилица
11/06/2015 |  19:14 | Autor: Blic

NASA otkrila "najusamljeniju galaksiju u kosmosu" (VIDEO)

Astronomi su predstavili spektakularnu fotografiju “usamljene” galaksije, koja se nalazi na ivici začuđujuće praznog prostora u svemiru.

Riječ je o takozvanoj lokalnoj praznini prečnika 150 miliona svetlosnih godina.

NGC 6503 - poznata i kao “Galaksija izgubljena u svemiru“ - nalazi se na samoj ivici tog praznog prostora i pretpostavlja se da je od Zemlje udaljena oko 18.000 svjetlosnih godina.


“Iako svemir djeluje prostrano, većina galaksija je zbijena u grupe i neki komšija se uvek nađe u blizini. Ova galaksija, poznata kao NGC 6503, usamljena je“, objašnjava NASA.

 

Snimak koji je zabilježio svemirski teleskop “Habl“ prikazuje NGC 6503 izuzetno detaljno i u bogatom rasponu boja.

Svijetlocrvena područja gasa rasuta su po spiralnim kracima galaksije, a svjetloplave zone sadrže zvijezde koje tek nastaju. Široki kraci i centar galaksije prožeti su tamnosmeđim trakama.

Centralni region galaksije je dobar primjer jezgra galaksije koje astronomi nazivaju niskojonizujućom emisionom oblašću i koje svijetli slabijim intenzitetom nego neke od najsvijetlijih galaksija. Pretpostavlja se da supermasivna crna rupa u središtu ovih galaksija dobija upravo onoliko materijala koliko joj je potrebno da bi ostala aktivna.