latinica  ћирилица
10/06/2015 |  08:21 | Autor: BETA

Јevrejka u Njemačkoj doktorirala u 102. godini

Neonatologu Ingeborg Silm-Rapoport, kojoj nacisti prije 77 godina nisu dozvolili da usmeno brani diplomski rad zato što je po majci Јevrejka, juče je na hamburškom univerzitetu uručen doktorat čime je postala najstariji doktor nauka u Njemačkoj sa 102 godine.
Ingeborg Rapoport - Foto: AP
Ingeborg RapoportFoto: AP

Ingeborg Rapoport je prošlog mjeseca usmeno odbranila disertaciju pred trojicom stručnjaka u svom domu u Berlinu, a Univerzitet u Hamburgu je povodom svečane dodjele doktorata saopštio da "ne može da poništi nepravdu koju je pretrpjela".

Dekan Medicinskog fakulteta Uve Koh-Gromus rekao je da je Ineborg Rapoport na usmenom ispitu prošlog mjeseca "bila briljantna, ne samo za svoje godine".

"Bili smo impresionirani njenom intelektualnom sviješću i njena stručnost nas je ostavila bez teksta", dodao je Koh-Gromus, prenijele su agencije.

Ingeborg Rapoport je bježeći od nacista 1938. godine emigrirala u SAD gde je diplomirala i radila kao pedijatar, prije nego što se 1952. godine, u eri "lova na vještice" u vrijeme senatora DŽozefa Makartija, sa suprugom vratila u Istočni Berlin.

U Berlinu je godinama radila kao rukovodilac Odjeljenja neonatologije u bolnici Šarite.