latinica  ћирилица
08/06/2015 |  16:23 | Autor: Večernje novosti

Bol prema godinama

Svako doba u životu ima svoje prednosti, ali i bolesti. Dok se 20-godišnjaci rijetko žale na nešto, već u četvrtoj deceniji počinju muke.

Za ovaj period tipične su glavobolje, a ubrzan način života, sjedenje pred kompjuterom, stres na poslu, želja da se izgradi karijera i održi porodica - faktori su koji doprinose učestalim migrenama. Za oslobađanje pritiska u glavi, ljekari predlažu duboko disanje, nježne masaže, tople kupke i vježbe ispred kompjutera.

Tridesetogodišnjaci pate i od Karpal-Tunelovog sindroma, bola u rukama uzrokovanog pritiskom na nerve u zglobovima. U rizične grupe spadaju osobe sa genetskom predispozicijom, ranijim povredama, ali i oni koje pretjerano koriste mobilne telefone, tablete i igraju kompjuterske igre. Rješenje je da, ako ikako možete, smanjite upotrebu ovih sredstava jer oni iritiraju već oštećene nerve. Pomažu i vježbe za jačanje mišića ruku i fizikalna terapija, a u posebno teškim slučajevima neophodna je operacija.

Za četrdesete i pedesete karakterističan je bol u leđima. Kako starimo, nepravilno sjedenje i spavanje uzimaju danak. Obratite pažnju na držanje tokom dizanja tereta. Idealno, težina ne bi trebalo da prelazi četvrtinu vaše težine. Isprobajte i drugi dušek, nove poze dok spavate, pilates ili jogu.

U šezdesetim i sedamdesetim vaš vjerni drug mogao bi da bude osteoartritis. Najvažnije je da budete aktivni, da držite težinu pod kontrolom i nastavite da se krećete uprkos bolu u kukovima, zglobovima, koljenima.