latinica  ћирилица
08/06/2015 |  09:06 | Autor: B92

SAD: Počela da radi Prva crkva kanabisa

Oni se “pričešćuju“ marihuanom, umjesto hljebom i vinom, a umjesto hrišćanskih poruka, njihov propovjednik govori o “moći trave“. To je Prva crkva kanabisa na svijetu.
Prva crkva kanabisa u Indijanapolisu (Foto: facebook) -
Prva crkva kanabisa u Indijanapolisu (Foto: facebook)

U maju je ovaj “hram“ u Indijani dobio dozvolu da slobodno konzumira kanabis i slavi njegove “moći“ i to zahvaljujući tome što je deklarisan kao neprofitna humanitarna organizacija, iako ni medicinska ni rekreaciona marihuana nisu legalizovane u Indijani.

Novoosnovana crkva sa sjedištem u Indijanapolisu pokrenula je kampanju na sajtu GoFundMe kako bi prikupila novac za izgradnju hrama i do sad je na njihovom računu oko 11.000 dolara.

“Ne želimo da trujemo ljude. Želimo da ih vidimo zdrave, a kanabis je najzdravija biljka na planeti“, rekao je osnivač Bil Levin u intervjuu za Yahoo News.
.

Ko su vjernici koji dolaze u tu crkvu? U šta oni vjeruju? Da li će policija imati sluha za to što je marihuana uključena u ceremonije?

Levin, 59-godišnji stolar, pokrenuo je crkvu 26. marta 2015. kako bi pomjerio granice novog Zakona o religijskim slobodama, koji zabranjuje svako sprečavanje ljudi da praktikuju bilo koju religiju. Levin se protivio zakonu, ali je rekao da je guverner Majk Pens, potpisavši ga ponudio “đubrivo“ koje će njegovoj novoj religiji omogućiti pravi procvat.

“Nakon što je Pens objavio da će potpisati zakon, ponovo sam se rodio“, kaže on.

Crkva okuplja više od 700 “vernika“ koji plaćaju godišnju članarinu od 50,40 dolara. Grupa takođe prodaje i rizle.

Članovi crkve koji sebe nazivaju “kanabiterijancima“, kažu da pušenjem marihuane uspijevaju da se bolje povežu sa drugima i samima sobom.

Vjeruju da poštovanje 12 zapovijesti vodi dobrom životu:

Ne budi đubre. Prema svakom se odnosi s ljubavlju, kao ravnom sebi.
Dan svakog jutra treba da ti počne osmijehom. Kad ustaneš, prvo njega ponesi.
Svoje tijelo smatraj hramom. Ne truj ga lošom hranom i gaziranim sokovima.
Ne iskorištavaj druge ljude. Nemoj nikog namjerno povrijediti.
Nikad ne počinji svađu. Samo ih završavaj.
Gaji hranu i životinje, unesi prirodu u dnevnu rutinu.
Ne budi internet trol; poštuj druge, ne daji im pogrdna imena i ne budi vulgarno agresivan.
Provodi 10 minuta dnevno kontemplirajući na nekom tihom mjestu.
Kad vidiš siledžiju, zaustavi ga po svaku cijenu. Zaštiti one koji sami sebe ne mogu zaštititi.
Često se smij i zasmijavaj druge. Zabavljaj se i budi pozitivan.

Kanabis “biljka koja iscjeljuje“ je naša svetinja. Ona nas zbližava sa samima sobom i drugima. Ona je naša fontana zdravlja, naša ljubav, koja nas liječi od bolesti i depresije. Prihvatamo je cijelim srcem i duhom, pojedinačno i grupno.

Prvo “bogosluženje“ u ovoj crkvi održano je 1. jula, ali njena lokacija nije poznata.

Levin koji je sam sebe prozvao sveštenikom ljubavi, opisao je ceremoniju kao divnu “slavu života“.

“Činićemo sve dobre stvari koje čine druge crkve. Slavićemo život, saosjećajnost i dobro zdravlje. Svi će od nas odlaziti srećniji, puni duha i zdraviji“, kaže on.

Crkva kanabisa Boga definiše kao ljubav i ništa više. Nema nikakve kanone ni religiozna štiva, ali vjernici slijede osnovne principe svetskih religija, među kojima su ljubaznost i saosjećajnost.

Zanimljivo je, međutim, da ovo nije prva crkva te vrste na svijetu. Najstariji spiritualni ritual koji je uključivao marihuanu, seže u drugi milenijum prije nove ere. Takođe, rastafarijanci vjeruju da ih kanabis zbližava s bogom.

Levinova crkva neće proizvoditi, niti prodavati marihuanu, ali će “podsticati članove da uživaju u toj biljci dok su u crkvi, koja je svijeta, bezbjedna zona“.

Ipak, Danijel O. Konkl, profesor prava na Univerzitetu u Indijani, kaže da će crkva verovatno morati da se suoči s nekim posledicama.

Naime, ukoliko bi bila optužena za posedovanje ilegalne supstance, morala bi da dokaže na sudu da je kanabis zaista korišten u spiritualnim ritualima i da nije reč o izgovoru za konzumaciju narkotika.