latinica  ћирилица
03/06/2015 |  20:02 | Autor: TANЈUG

Poštanska marka sa likom Elvisa Prislija

Američka pošta najavila je danas da će, dvije decenije od prve marke sa likom Elvisa Prislija, u opticaj pustiti novu verziju posvećenu legendarnom muzičaru.

Kako prenosi AFP, nova marka će biti dio serije "Muzičke ikone" koja je pokrenuta 2013, a u okviru koje su izdate marke sa likom Reja Čarlsa, DŽimija Hendriksa, DŽenis DŽoplin i mnogih drugih.

Predstavnica američke pošte Megan Brenan rekla je da Elvisova životna priča i uspjeh "i dalje imaju veliki odjek kod miliona ljudi širom svijeta".

Prethodna marka sa likom "Kralja", izdata 1993, bila je jedna od najpopularnijih u istoriji američke pošte, ali i marka koja je izazvala mnoge kontroverze.

Naime, konzervativni dio javnosti je tada isticao da pevaču, poznatom po mnogim zavisnostima i sugestivnom njihanju kukovima, nije mjesto na poštanskoj marki.

Američka pošta nije otkrila izgled nove marke, rekavši samo da će biti predstavljena na godišnjicu Elvisove smrti, na njegovom čuvenom imanju Grejslend.

Elvis Presli (1935-1977) je bio izuzetno popularan pedesetih i šezdesetih godina 20. vijeka. Prodao je više od 150 miliona ploča i igrao u dvadesetak filmova.

Јoš za života postao je legenda: za dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top-lista proveo je čak 996 nedjelja.

Umro je 1977. od prekomjerne upotrebe alkohola i droge.