latinica  ћирилица
03/06/2015 |  16:32 | Autor: Nezavisne

Opasna bolest stigla u Hrvatsku

Svrbi vas svaki djelić kože. Imate osjećaj da vam milijardu mrava ili crva juri ispod nje. Prosto je neizdrživo. Potom se otvaraju ranice iz kojih izlaze niti nalik na crve. Da, to su simptomi jezive bolesti morgelon, koja napada svijet, a stigla je i u Hrvatsku!

U Zagrebu se s njom trenutno bori B. A. (50), koja je nakon pet mjeseci raznih muka, odgonetnula šta joj se događa.

Istine radi, prije tri godine iste simptome opisala je Novosađanka Aranka Lukač tvrdeći da ljekari nisu znali šta je sa njom i uputili su je kod psihijatra. Koliko je realno da naša psiha proizvede pucanje kože iz koje izlaze niti, to ni svjetski stručnjaci još ne znaju, ali ono što je sigurno je da je dosad u svijetu registrovano nekoliko miliona pacijenata, najviše u Americi, a bolest je prodrla i u Evropu, prenosi Alo.

Teorije o morgelonu

Pojedini svjetski ljekari teoretišu da je ta bolest proizvod psihijatrijskog poremećaja ličnosti, jer bolesnici imaju osjećaj da im nešto gmiže ispod kože. Zagovornici “kemtrejlsa“ i pogubnog uticaja GMO na organizam čovjeka kažu da su vlakna koja izlaze iz kože njihova posljedica. Prvi put bolest je opisana 2001. godine u Americi kada se dvogodišnji sin biologičarke Meri Leitao razbolio.

Prim. dr Neveneka Dimitrijević, ljekar opšte medicine, kaže za “Alo!“ da nije nemoguće da joj takav pacijent ušeta u ordinaciju, “ali da nema šanse da on u našem zdarvstvenom sistemu bude dijagnostikovan“!

''Dok se pacijenti žale na simptome koji još nisu izraženi, mi samo možemo da im propišemo simptomatsku terapiju i zakazujemo kontrole. Ukoliko se ne dese pozitivni pomaci, šaljemo ih dalje kod specijalista. Već se susrećemo sa nespecifičnim kožnim promjenama koje nisu alergijske, niti su ih izazavale bakterije i virusi.

Sa druge strane, naš sistem je posebno ograničen lošim laboratorijskim mogućnostima, nema reagenasa. Mi smo siromašna zemlja, čak i da nam se bolest pojavi, ne znam šta bismo sa tim pacijentom'', kaže sagovornica.

Dr Dimitrijević lično ne vjeruje u teoriju da nas avioni zaprašuju hemijom iz vazduha (kemtrejls) i da genetski hrana može da izazove tu bolest, ali kaže da postoji nešto slično u infektologiji.

''Postoje larve koje polažu neki insekti. One šetaju ispod kože čovjeka. Simptomi bolesti morgelon vrlo liče na to. Ne vjerujem da neko ili nešto može da nam ubaci vlakna pod kožu, niti da ih stvori hrana '', naglašava ta doktorka.

Batut: Nema registrovanih slučajeva u Srbiji

U Institutu za javno zdravlje “Dr Milan Јoanović Batut“ kažu da do sada nema podataka o registrovanim slučajevima u Srbiji.

''Na osnovu podataka iz strane literature, oboljenje morgeloni definiše se kao nerazjašnjeno oboljenje kože, odnosno kao skup različitih simptoma sa primarnom manifestacijom na koži, a do sada urađene studije nisu dokazale da se radi o zaraznom oboljenju koje je izazvano nekim infektivnim uzročnikom'', navode iz Batuta.

Simptomi
- osjećaj nepodnošljivog svraba
- osjećaj da crvi gmižu ispod kože
- otvaranje rana
- iz njih izlaze vlakna nalik na crve